Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 13 juni 2019

Äganderätten blir test för januariavtalet

Äganderätten bör ses över och stärkas i grundlagen, anser de forna alliansvännerna M, KD, C och L. I nästa vecka kan de köra över regeringen.

 Mark- och skogsägares rättigheter bär stärkas i grundlagen menar C, L. M och KD som är på väg att köra över regeringen.
Mark- och skogsägares rättigheter bär stärkas i grundlagen menar C, L. M och KD som är på väg att köra över regeringen. FOTO: Henrik Dammberg

Riksdagens debatt om äganderätten på måndag ser ut att kunna utveckla sig till en test av hållfastheten i januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Detta efter att C och L i riksdagens konstitutionsutskott gått samman med de forna alliansvännerna M och KD om att kräva en mer omfattande översyn av äganderätten än vad S, MP och V vill.

Kompensation för avverkad skog

Redan i januariöverenskommelsen ingår flera utredningar om stärkt äganderätt, med skog- och markägande i fokus. Centerpartiet var där pådrivande i att vilja stärka skogsägares rätt till kompensation för skog som inte får avverkas.

Under behandlingen i riksdagens konstitutionsutskott har dock såväl M, KD, C och L ställt sig bakom att en parlamentariskt sammansatt kommitté ska göra en mer övergripande grundlagsöversyn.

Värna markägare

Enligt utskottets majoritet är det betydelsefullt att samhället värnar äganderätten och att markägare så långt som möjligt bör få bestämma över sin egendom. ”Beslut som rör exempelvis skydd av värdefulla områden, arter och ekosystem bör bygga på samarbete med markägare och respekt för äganderätten”, anser utskottet och ger därmed stöd för en motion från M, KD, C och L.

SD avgör frågan

Enligt nyhetsbrevet Altinget är SD på väg att sluta upp bakom de borgerliga partierna i denna fråga då riksdagen röstar på tisdag. Detta skulle innebära att de fem partierna kör över regeringen och i ett så kallat tillkännagivande uppmanar regeringen att komma tillbaka med förslag om att tillsätta en grundlagsutredning om stärkt äganderätt.

På måndag 17 juni ska riksdagen först debattera frågan.

LÄS MER: Äganderätten stärks i januariöverenskommelsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen