Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 mars 2018

Aktivistgrupp prisas för protester mot E22-dragning

Aktivistgruppen Ändra vägförslaget Lösen – Jämjö vill stoppa nya dragningen av E22. Nu får gruppen pris för sitt arbete.

 År 2017 befann sig sju lantbrukare, en representant från LRF och från organisationen Den goda jorden på plats i riksdagen på tisdagen för att följa debatten om väg E22.
År 2017 befann sig sju lantbrukare, en representant från LRF och från organisationen Den goda jorden på plats i riksdagen på tisdagen för att följa debatten om väg E22. FOTO: Privat

För att protestera mot Trafikverkets planer på att dra om sträckningen av E22 mellan Lösen och Jämjö samlades hundratalet traktorer samlades i en stor manifestation. Därefter bildades gruppen Ändra vägförslaget Lösen – Jämjö, med säte i Karlskrona, för att sätta ytterligare kraft bakom orden.

Pris på 5 000 kronor

Gruppen får nu ta emot ett pris på 5 000 kronor för att driva kampen vidare, skriver Sveriges Radio P4 Blekinge.

Priset kommer från lantbrukarorganisationen Den goda jorden, som en belöning för arbetet för att hindra den nya sträckningen, som går över odlingsmark.

– Det känns jättekul såklart och överraskande, säger Markus Karlström som ligger bakom aktivistgruppen, till Sveriges Radio P4 Blekinge, i samband med en prisutdelning i Halland.

Värnar om jordbruksmarken

Priset ges eftersom gruppen värnar om jordbruksmarken och försöker hitta alternativ som har engagerat lokalsamhället och lett till ett stort mediaintresse.

Efter att protesterna startade på allvar i februari har gruppen arbetat hårt och brett, både lokalt och regionalt och nationellt, genom besök i riksdagen, som Land Lantbruk tidigare har skrivit om.

– Prispengarna kommer vi använda för fortsatt arbete att påverka vägförslaget så det gör så lite intrång på jordbruksmark som möjligt, säger Markus Karlström, som vid sidan om att ta emot priset även höll en föreläsning om gruppens arbete.

”Ser tufft ut”

Just nu granskas Trafikverkets planer och utsikterna att få till stånd en förändring av planerna är små, anser Karlström. Men gruppen planerar att fortsätta arbetet, både genom att överklaga och genom att gå direkt till regeringen med frågan.

LÄS OCKSÅ: Lantbrukarna kräver dialog med ministern om E22

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen