Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 3 juli 2017

Är landsbygdsdöden en falsk nyhet?

ALMEDALEN.

Ett av många seminarier i Almedalen på måndagen ställde frågan om mediebilden av urbaniseringen och en avfolkad landsbygd stämmer.

Bland arrangörerna till seminariet fanns bland andra Region Östergötland och Linköpings Universitet.

 – Det finns hightech och smart business på landsbygden, sade Per Frankelius.
– Det finns hightech och smart business på landsbygden, sade Per Frankelius.

– Självklart är inte landsbygden döende men det finns många sorters landsbygd, sade Josefina Syssner, forskare och föreståndare för Centrum för Kommunstrategiska Studier vid Linköpings universitet.

”Knappast ondsinta politiker som driver utvecklingen”

Även om vi inte gillar utvecklingen med minskande befolkning i vissa delar av landet måste vi prata om konsekvenserna, menade hon.

– Det är knappast ondsinta politiker i Stockholm som driver utvecklingen utan det handlar om större krafter som globaliseringen och produktionens specialisering, bland annat inom jordbruket.

Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, menade att frågan om storstad kontra landsbygd är het. Hon har fått många inbjudningar att diskutera ämnet under senare tid.

– Det är en god mänsklig drivkraft att vilja bryta upp och flytta. Jag vill uppmuntra olikheter, även mellan kommuner, sade Maria Ludvigsson.

Många bilder av landsbygden

Det blev också ett tema i debatten, att kommuners service och utbud av utbildning kan få skilja sig åt.

Per Frankelius, docent vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings Universitet, visade på att det finns många bilder av landsbygden.

Eftersom det vanligaste bilderna handlar om tröghet och händelselöshet ville han slå ett slag för de avancerade verksamheter som finns där.

Med nätets hjälp kan avancerade företag drivas långt från storstäderna.

– Det finns hightech och smart business på landsbygden, sade Per Frankelius.

”Alla orter kan hitta sitt koncept”

Han pekade på all den avancerade teknik som finns i lantbruket, på robotar och drönare, på autostyrda fordon och smarta IT-lösningar.

– Underskatta inte landsbygden, vi måste skapa innovativa miljöer. Alla orter kan hitta sitt koncept.

När han beskriver för sina studenter hur mycket hightech det finns på landsbygden blir de flesta förvånade.

– Oj, det hade jag ingen aning om, säger de. Det är en av faktorerna som är nödvändiga för att göra landsbygden mer attraktiv. Och så kommer det att bli, sade Per Frankelius trosvisst.

LÄS MER: Gröna näringslivet slåss om ungdomarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen