Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 6 juli 2017

Avtalet mellan EU och Japan gynnar svensk livsmedelsexport

Svensk livsmedelsexport har stor chans att gynnas av det handelsavtal som EU enats om med Japan. Den bedömningen gör EUs handelskommissionär Cecilia Malmström som rodde avtalet i hamn vid toppmötet i Japan.

FOTO: Ann Lindén

För EUs del ger avtalet de allra största fördelarna på jordbruks- och livsmedelsområdet där Japans tullskydd är skyhögt. På vissa varor som mjölkprodukter och choklad förekommer tullar på 200 procent. På nötkött är tullen 40 procent.

”Möjlighet för svenska livsmedelsindustrin”

– Avtalet ger en stor möjlighet för den svenska livsmedelsindustrin som är känd för sin kvalitet, konstaterade Cecilia Malmström i en kommentar till Sveriges Radio Ekots redaktion tidigare i veckan, då en politisk principöverenskommelse nåtts.

EUs exportörer får extra draghjälp av att USAs dragit sig ur frihandelsavtalet TPP (Trans Pacific Partnership) med Japan och ett tiotal andra länder i Stillahavsregionen. Japans importbehov är stort eftersom landet bara själv producerar 40 procent av sin mat.

Att USA drog sig ur TPP har ökat Japans vilja att istället komma överens med EU, konstaterar Cecilia Malmström.

USA tappar marknadsandelar

Bland de livsmedel som nu får extra skjuts in på den japanska marknaden finns ost, nötkött och fläskkött. USA tappar här marknadsandelar till följd av president Donald Trumps drag att säga upp TPP.

Inom ett år kan avtalet med Japan resultera i en omfattande EU-export av griskött, konstaterar John A. Clarke, internationell direktör vid EU-kommissionen, i en kommentar till Land Lantbruk.

LÄS MER: Löfvens Kinabesök gav exportavtal för nöt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen