Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 11 september 2018

Bävar för en beslutssvag regering

Med undantag för Göteborg så följde Västra Götalands län på det hela taget rikstrenden. LRFs regionordförande Sofia Karlsson bävar för en beslutssvag regering.

 Sofia Karlsson, regionordförande i LRF Västra Götaland
Sofia Karlsson, regionordförande i LRF Västra Götaland FOTO: Clara Hyltbäck

Eftersom tre av fyra valkretsar i Västra Götaland är nybildade så saknas det för merparten av länet jämförelsetal för partierna.

V tar från S

Men utfallet påminner om landet i stort med tapp för Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet medan Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har gått framåt.

Det är bara valkretsen Västra Götaland östra (Skaraborg) som är intakt jämfört med valet 2014. Enda mandatmässiga förändringen där är att Vänsterpartiet plockar en riksdagsplats från Socialdemokraterna.

Rapporterade fel

Västra Götaland norra, som omfattar Dalsland och norra Bohuslän, hamnade på måndagskvällen i hela landets blickfång sedan en felrapportering upptäckts. Röstsiffror i regionvalet hade redovisats som riksdagsresultat och när dessa korrigerats flyttade ett mandat från Centern till Sverigedemokraterna.

Läs mer: Klickbar karta – så blev resultatet där du bor

– Det som får mig att se positivt på valet är att de flesta partier har talat väl om de gröna näringarna och om vikten att Sverige som land ska kunna producera mer livsmedel och bidra till klimatomställningen, säger Sofia Karlsson, regionordförande i LRF Västra Götaland.

Mardrömsläge

När hon har talat med medlemmar inför valet är det dock just den här situationen som många har varit rädda för att hamna i.

– Risken är förstås att det är våra frågor som kompromissas bort när många partier ska komma överens. Utan en tydlig majoritet får vi också en beslutssvag regering vilket varken är bra för landet eller för våra näringar. Vi behöver i stället tydliga riktlinjer och långsiktiga spelregler, säger Sofia Karlsson.

V gick starkt

När det gäller Göteborgs kommun kan konstateras att Vänsterpartiet gick starkt och med sina 14 procent blev 0,5 procentenheter större än Sverigedemokraterna.

FI utplånat i Göteborg

Feministiskt initiativ, som hade 6,4 procent av göteborgarnas stöd i förra riksdagsvalet, utplånades nu nästan helt. Även Moderaterna och Miljöpartiet föll kraftigt.

I det laddade kommunvalet nådde det nybildade partiet Demokraterna hela 17,2 procent och blev Göteborgs näst största parti efter Socialdemokraterna på 20,4 procent.

Relaterade artiklar

Till toppen