Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 25 oktober 2017

Sverige sa nej till glyfosat

EU-länderna kunde inte heller idag enas om att rösta ja eller nej till att förlänga godkännandet för växtskyddsmedlet glyfosat i tio år. Sverige röstade nej.

 Beslutet skjuts fram.
Beslutet skjuts fram. FOTO: Per Emgardsson

Vid en diskussion kring bordet i den beslutande kommittén framgick det att länderna inte kunde bilda en kvalificerad majoritet för eller emot beslutet.

Dock genomfördes en så kallas indikativ omröstning om var länderna står i frågan.

Sverige sa nej

Sverige röstade emot förslaget om att förlänga godkännande av glyfosat ytterligare tio år, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Detta trots att miljöminister Karolina Skog (MP) så sent som i förra veckan berättat för Land Lantbruk att Sverige tänkte rösta ja.

– Vid omröstningen den 25 oktober kommer Sverige att rösta ja, givet att omröstningen handlar om förslaget såsom det ser ut nu, sa Karolina Skog i en skriftlig kommentar.

Snart löper tillståndet ut

Kommissionen ska nu återkomma med ett nytt förslag.

I går meddelade kommissionen att man undersöker möjligheten att förkorta förlängningen av tillståndet för glyfosat till mellan fem och sju år. Om detta väntas därför EU-kommitten att ha ett nytt möte inom två till tre veckor, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Tillståndet för glyfosat löper ut 15 december.

LÄS MER: Så påverkas Sverige av ett glyfosatförbudDEBATT: ”Vetenskap viktigt när vi fattar beslut om glyfosat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen