Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 augusti 2017

Borgström om Bäckström: Olyckligt, men hans beslut

– Det är olyckligt, men det är hans beslut, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström om att Mikael Bäckström funderar på att hoppa av riksförbundsstyrelsen.

Palle Borgström framhåller att hans utgångspunkt har varit att det väljs en ordförande i Mjölkdelegationen som har en så bred förankring och ett så stort förtroende som möjligt bland medlemsföretagen.

– Den processen har landat i att det är Marita Wolf som uppfyller de önskemålen och förväntningarna. Jag tror att hon kommer att göra ett jättebra jobb. Hon är väl förankrad och kan de här frågorna, både genom att hon är ordförande i Växa Sverige och genom att hon har varit ledamot i Mjölkdelegationen sedan den bildades 2013 och dessförinnan i Svensk Mjölks styrelse, säger Palle Borgström.

 Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande.
Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande. FOTO: Ann Lindén

Enligt honom står det i LRFs arbetsordning att ordföranden i en delegation bör vara ledamot av riksförbundsstyrelsen, men det står inte att vederbörande ska vara det.

Enligt Mikael Bäckström har du uttryckt att du inte har förtroende för honom i rollen som ordförande.

– Jag vill inte kommentera vad som sägs på styrelsemöten. Jag konstaterar bara att bland medlemsföretagen i Mjölkdelegationen har han inte det breda förtroende som behövs för att kunna axla ett ordförandeuppdrag.

Mikael Bäckström säger att han som ett resultat av det bristande förtroendet överväger att lämna riksförbundsstyrelsen. Hur ser du på det?

– Det är hans beslut helt och hållet, det kan jag inte påverka. Ur LRFs synpunkt är det klart att det är olyckligt om någon lämnar styrelsen mitt i en mandatperiod, men det är ett beslut som varje enskild ledamot får ta och som jag som ordförande inte kan ha några synpunkter på.

Agerar du för att förmå Mikael Bäckström att stanna i styrelsen?

– Vi har haft en diskussion kring detta, hela styrelsen är informerad fullt ut. Diskussionen har till viss del förts där och till viss del mellan mig och Mikael. Men återigen, beslutet är helt upp till honom.

 Mikael Bäckström, regionordförande för LRF Jönköping.
Mikael Bäckström, regionordförande för LRF Jönköping. FOTO: Ann Lindén

Hur går dina tankar kring att du som relativt nyvald förbundsordförande har en spricka i styrelsen?

– Det är olyckligt. Samtidigt är det något som inte får störa arbetet, vi har väldigt många viktiga frågor att jobba med och jag fokuserar fullt ut på att klara de utmaningarna så bra som möjligt. Att det finns olika uppfattningar i en styrelse är naturligt.

Om Mikael Bäckström bestämmer sig för att lämna riksförbundsstyrelsen kommer den platsen enligt ordförande Palle Borgström att vara vakant fram till riksförbundsstämman nästa år.

LÄS MER: LRF-toppen Mikael Bäckström hotar lämna styrelsenKerstin Davidsons ledare: Ingen drömstart för Palle

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen