Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 januari 2019

"Brasiliens Trump" offrar regnskog för kött och soja

Efter bara en vecka som Brasiliens nye president har Jair Bolsonaro banat väg för den gigantiska avverkning av regnskog som är löftet till landets soja- och nötköttproducenter.

 Nye presidenten Jair Bolsonaro vill skövla regnskog och bana väg för bland annat sojaodling.
Nye presidenten Jair Bolsonaro vill skövla regnskog och bana väg för bland annat sojaodling. FOTO: Ann Lindén

Redan den första dagen av sitt presidentskap utfärdade högerpopulisten Bolsonaro ett dekret som ger jordbruksdepartementet rätten att bestämma över marker som landets ursprungsbefolkning gör anspråk på.

Krock med ursprungsbefolkning

Avsikten är tydlig. Att öppna upp för ökad köttuppfödning, sojaodling och annan jordbruksproduktion som är en gyllene källa för exportvinster.

Det gäller både i Amazonas och i övriga delar av det väldiga landet, bland annat i delstaten Mato Grosso där jordbrukets snabba expansion krockar med ursprungsbefolkningens anspråk på mark.

Brasiliens Trump

Att Bolsonaro, som kallas ”Brasiliens Trump”, så tydligt lägger makten över regnskogen i jordbruksministern Tereza Cristinas Dias händer innebär att han närmar sig uppfyllelsen av vallöftet till landets jordbruksexportörer. Att inte en kvadratmeter mer av landets regnskog ska bevaras för ursprungsbefolkningen.

 Regnskogen trängs undan för att ge plats åt uppfödning av den för Brasilien typiska köttrasen Zebu.
Regnskogen trängs undan för att ge plats åt uppfödning av den för Brasilien typiska köttrasen Zebu. FOTO: Ann Lindén

20 procent av Amazonas

Tereza Cristina Dias har som politiker konsekvent tagit jordbruksnäringens sida i de återkommande kontroverserna med ursprungsbefolkningen och olika miljöintressen. I ett citat som snabbt spridits över världen har hon på förhand lovat att öppna 20 procent av Amazonas regnskog för exploatering.

I sitt första tal som jordbruksminister 2 januari tog Tereza Cristina Dias också jordbruket i försvar mot anklagelser om att ha vuxit på miljöns bekostnad.

Kör över parlamentet

Att Jair Bolsonaro så ofta liknas vid USA:s president Trump förklaras bland annat av att båda förespråkar en protektionistisk politik som sägs syfta till att sätta den egna nationen främst.

Precis som Trump gjorde för två år sedan rivstartar Bolsonare nu sin presidentperiod genom att utfärda dekret som kan köra över politikerna i landets parlament.

Bolsonaro har dock sämre förutsättningar än Trump att långsiktigt styra med egna dekret, eftersom Brasiliens lag kräver att dessa inom 120 dagar bekräftas av kongressen.

Bolsonaro bedöms också få svårare än Trump att vinna kongressens fulla stöd eftersom han själv är medlem i ett av dess mindre partier.

LÄS MER: Jättelikt område med regnskog ska avverkas

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen