Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 9 oktober 2018

Brexit dråpslag för irländsk nötköttsexport

Brexit blir ett hårt slag mot det irländska lantbruket vars export till 40 procent går till Storbritannien. För nötkött väntar rena dråpslaget.

 David och hans far Robert Sheridan vid staketet som skiljer deras ägor vid gränsen mellan Storbritannien och Irland. De drabbas båda av Brexit.
David och hans far Robert Sheridan vid staketet som skiljer deras ägor vid gränsen mellan Storbritannien och Irland. De drabbas båda av Brexit. FOTO: John McVitty

Det understryker en färsk rapport från Irlands centralbank. Extra svår blir ”Brexit-chocken” för den viktiga nötköttsexporten som idag till stor del styrs mot den större grannen. Hälften av allt nötkött hamnar på den brittiska marknaden och dit går närmare 75 procent av exporten av levande nötkreatur.

Exporten utraderas

Enligt centralbankens värsta Brexit-scenario förlorar de irländska nötköttsproducenterna sin bästa exportmarknad helt och hållet, i alla fall ett tag. I det bästa utfallet tappar irländskt nötkött drygt en tredjedel av den brittiska exporten.

Att de både ländernas ekonomier och handel är mycket starkt sammanflätade – inte minst på jordbruksområdet – framgår tydligt av rapporten.

Avbräck för mjölken

Irlands export av spannmål, frukt och grönt är till mycket stor del beroende av brittiska kunder. Hela 90 procent av spannmålet som Irland exporterar har en brittisk destination.

Den ekonomiskt tunga irländska mjölksektorn är inte fullt ut lika beroende, men med en brittisk exportandel på 34 procent riskerar den ett stort avbräck.

Handel försvinner

Problemet som Brexit skapar är mycket mer omfattande än tillkomsten av tullar. Även om tulltariffen sätts till noll procent så gör bland annat gränskontroller att tio procent av handeln mellan Irland och Storbritannien kan försvinna totalt sett, spår Centralbanken.

Som ytterligare ett dystert inslag i bankens Brexit-prognos tillkommer sjunkande jordbruksstöd från EU. Ett fenomen som drabbar lantbruket i alla EUs kvarvarande medlemsländer när de nettobetalande britterna lämnar unionen.

Köttbranschen drabbas

Jordbruksstöden minskar med minst 5 procent, konstaterar centralbanken. Något som överensstämmer med det förslag som EU-kommissionen i år har lagt fram.

Värst drabbas här åter den irländska nötkött- och fårbranschen, där producenterna i väldigt hög grad är beroende av stöd för att gå runt ekonomiskt.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen