Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 23 oktober 2019

Brexit slår hårdast mot kött och mejerihandeln

Oavsett hur det går med Brexit, så står en sak klar. Det är handeln med kött och mejeriprodukter som riskerar att stöta på störst problem om britterna lämnar EU.

 En hård och snabb Brexit skulle ställa till problem, sade Arla Sveriges VD Patrik Hansson vid en presskonferens i mars.
En hård och snabb Brexit skulle ställa till problem, sade Arla Sveriges VD Patrik Hansson vid en presskonferens i mars. FOTO: Arla

Att det är just handeln med animaliska produkter som drabbas av flest hinder och störst osäkerhet, det framgick klart vid ett stort informationsmöte för den svenska livsmedelsindustrin med anledning av det dramatiska läget i brexitprocessen.

Många frågetecken

Frågetecknen hänger kvar med kort tid kvar till 31 oktober, det datum då premiärminister Boris Johnson lovat att lämna EU, med eller utan avtal. De senaste dagarnas omröstningar i det brittiska parlamentet om Johnsons avtal med EU, har inte skingrat dimmorna. Britterna har ännu inte valt väg. Både brittiska och svenska myndigheter har bland annat förberett sig inför det värsta scenariot, att britterna faktiskt kraschar ut ur EU.

Kan krävas veterinärkontroll

Att handeln med livsmedel är så strängt reglerad är också skälet till att störningarna blir extra kraftiga om britterna, efter dryga 45 år i EU, plötsligt klipper av banden till den inre marknaden.

Mest problematiskt blir det för animalieprodukter som vid import kan komma att kräva veterinärkontroll. Dock tidigast 9 månader efter Brexit löd beskedet till svenska exportörer vid mötet.

Hård Brexit kan ge problem

Kaos i handeln riskerar en hård Brexit ändå att medföra. I synnerhet den första tiden eftersom tullkontroller införs redan dag ett. Det betyder bland annat att cirka 30 kylcontainers med smör och ost som mejerikoncernen Arla dagligen för in till den brittiska marknaden kan fastna vid gränsen. Det förutspådde Arla i en analys från i våras då Brexit senast var på tapeten.

– Vi är så förberedda som vi kan vara. Men en hård och snabb Brexit skulle ställa till problem, sade Arla Sveriges VD Patrik Hansson vid en presskonferens i mars.

Arla kan hantera de flesta varianter

Om den stora strömmen av livsmedel in i Storbritannien måste styras om till andra länder finns också en uppenbar risk att hela EU-marknaden destabiliseras med stora överskott och prisras. I synnerhet om britterna skulle lägga tull på viss import. För EUs mejerimarknad kan en hård Brexit medföra en värre kris än då Ryssland 2014 stoppade EU-importen, varnade Patrik Hansson.

De flesta varianter av en mjuk Brexit med övergångsregler kan dock Arla hantera, bedömde han.

”Analyserar alla förslag som kommer”

Inför 31 oktober, har Arla, legat lågt i sina kommentarer. Mejeriföretaget är dubbelt påverkat eftersom den också verkar inne på den brittiska marknaden med elva anläggningar och närmare 2300 bönder.

– Vi följer och analyserar alla förslag som kommer. Men vi kan inte kommentera innan Brexit har kommit till ett beslut, säger Arlas presschef Erik Bratthall.

Handeln med mejerivaror blir mer besvärlig

Även vid en mjuk Brexit kommer handeln med mejerivaror att bli mer besvärlig än i dag till följd av alla regleringar. Det gäller även om britterna i ett första skede skulle välja att kopiera en stor del av EU-reglerna. Med tiden kommer lagarna att gå åt olika håll och tolkas olika, enligt Kommerskollegium.

Hur ett framtida handelsavtal mellan EU och Storbritannien skulle kunna se ut är svårt att säga, men säkert är att förhandlingarna kräver lång tid. Britterna tros inte vilja ha så täta band med EU som Norge har i sitt EES-avtal. Och inte ens i EES-avtalet finns jordbruket med, trots att Norge i övrigt till stor del binds vid EUs regelverk. Den norska tullmuren mot svenska ostar kan därför stå kvar orubbad.

LÄS MER: Hård Brexit kan drabba värre än ryska krisenLÄS MER: Oförändrat för industrin men Brexit skapar oro

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen