Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 juni 2018

Ris och ros till Cap-förslaget

Sverige gav både ris och ros till förslaget om en ny jordbrukspolitik från 2021 då EU-länderna idag för första gången gav respons på EU-kommissionens förslag.

 Irländaren Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär, och Sven-Erik Bucht (S), Sveriges landsbygdsminister.
Irländaren Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär, och Sven-Erik Bucht (S), Sveriges landsbygdsminister. FOTO: ANN LINDÉN/JOHANNA NORIN

Risken för fortsatt regelkrångel i det nya Cap tynger ner den negativa vågskålen för svensk del. Och detta var något som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) också betonade vid rådsmötet som ägde rum i Luxemburg.

Visserligen tas den hårt kritiserade så kallade förgröningen bort som villkor för direktstöd. Men istället villkoras lantbrukarnas direktstöd på annat sätt genom så kallade ”grundvillkor” som nationerna får större frihet att utforma.

Krångligt i alla fall

– Det införs saker i grundvillkoren som inte är så bra, och som gör att det kan bli krångligt i alla fall. Och detta måste kommissionen vara observant på, det har jag varit väldigt tydlig med. Andra länder tog också upp detta, kommenterar Sven-Erik Bucht samtalen på rådsmötet.

Det föreslagna takbeloppet på 100.000 euro för utbetalning av direktstöd till enskilda företag tycker Sverige inte heller är bra.

– Detta var jag också noga med att framföra, säger Bucht till Land Lantbruk.

Större fokus på pelare 2

Sverige vill även se ett större fokus på Caps pelare 2 med landsbygdsprogrammen än på pelare 1 med direktstöden. Men i EU-kommissionens förslag är det tvärtom. Landsbygdsprogrammet förlorar 15 procent av EU-finansieringen till följd av Brexit, medan direktstöden minskas med som högst 4 procent i de enskilda länderna.

Andra inslag i jordbrukskommissionär Phil Hogans förslag, så som att större ansvar ges till länderna, får dock det positiva att väga över, enligt Bucht. I synnerhet om man kan komma ifrån krånglet.

– Det som är mycket bra är att det är mer resultatinriktat än detaljstyrt. I grunden är vi positiva till det förslag som kommissionen har utarbetat. Det är bra med nationellt självbestämmande.

Lika konkurrens

Men med den större friheten kommer också nya risker för regler som spretar åt olika håll med olika konsekvenser för EUs bönder.

– Man måste därför samtidigt se till att det inte blir konkurrenssnedvridande.

Fokuset på forskning, innovation och digitalisering fick svenskt godkänt vid mötet.

LÄS MER: Bucht kritiserar krånglig Cap-reformPhil Hogan svarar på svenska kritiken

Relaterade artiklar

Till toppen