Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 oktober 2018

Bucht stormar mot förgröningen i nästa Cap-reform

Det skulle vara slut med den kritiserade förgröning hade EU-kommissionen lovat. Men samma villkor har den smugit in i den nya Cap-reform som ska gälla från 2021.

 Sven-Erik Bucht är stark kritisk till att EU-kommissionen smyger in förgröningen i nästa Cap-reform.
Sven-Erik Bucht är stark kritisk till att EU-kommissionen smyger in förgröningen i nästa Cap-reform. FOTO: Mats P. Ostelius

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tänker protestera på måndag då EU:s ministrar möts i Luxemburg.

En av de frågor som kommer upp vid rådsmötet är de miljö- och klimatåtgärder som EU-kommissionen i juni föreslog ska ingå nästa Cap-reform som ska träda i kraft 2021. De åtgärder som går under benämningen ”den gröna arkitekturen”. En förutsättnng för att få stöd är att lantbrukaren följer ett antal obligatoriska så kallade grundvillkor. Dessa motsvaras till stora delar av dagens tvärvillkor och av förgröningsvillkoren.

Mycket kritik

– Det där är en mycket komplex fråga. Vi har ju haft det som kallas förgröning och som har fått väldigt mycket kritik. Samtidigt som detta nu avskaffas så vill kommissionen föra in en del av de här regelverken som har funnit i förgröningen i de nya grundvillkoren. Och det är vi väldigt kritiska till. Och det tänker jag påtala på måndag, lovade Sven-Erik Bucht efter fredagens möte med riksdagens EU-nämnd.

Tre villkor

Det var i samband med den förra jordbruksreformen 2015 som EU villkorade 30 procent av direktstödet med kravet på att bönderna skulle leva upp till tre förgröningskrav: Kravet på gröddiversifiering på åkermark, inrättandet av ekologiska fokusarealer på åkermark, samt bevarande av permanenta gräsmarker.

Förgröningen av jordbruksstöden förblev dock impopulär av två skäl: att de medförde ökad byråkrati och av de ansågs missa poängen att göra verklig miljönytta.

Alltför detaljstyrande

Även EU-kommissionen medgav till sist att fögröningen var trubbig och alltför detaljstyrande. Lättnaden var stor då den nuvarande jordbrukskommissionären Phil Hogan lovade avskaffa dem.

Men likväl gjorde förgröningsvillkoren comeback i Hogans lagförslag om hur Cap ska göras om 2021. Den här gången kommer de att likställas med tvärvillkoren. Alltså vissa regler som bönderna redan idag måste följa för att få full utbetalning av jordbrukarstöden. Och som kan röra sådant som miljö, djurhälsa, växtskydd och god jordbrukshävd

Mildrat straff

En viktig skillnad, och lättnad, är att sanktionen mildras för den som inte följer de nygamla förgröningsvillkoren. Idag riskerar lantbrukare att missa hela förgröningsstödet på 30 procent av direktstödet. I framtiden ska straffet bli avdrag på stödet, precis som på de övriga tvärvillkoren.

LÄS MER: EU gör om miljöstöden 2021LÄS MER: Minskade stöd till större gårdar

Relaterade artiklar

Till toppen