Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 19 augusti 2018

Busch Thor: ”Landsbygdens stora avstånd glöms lätt bort i debatten”

Med löftet om att sänka dieselskatten ned till europeisk nivå lägger Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor ett högt bud i kampen om de gröna näringarnas väljare.

 – Regeringen försvårar kraftigt för landsbygden när den kommer med skattehöjningar på arbete eller hot som vägslitageavgifter, menar Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.
– Regeringen försvårar kraftigt för landsbygden när den kommer med skattehöjningar på arbete eller hot som vägslitageavgifter, menar Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. FOTO: Johanna Norin

Inför valet lovar allianspartierna, C och M, att sänka dieselskatten med 50 öre litern om de kommer till makten. Men KD profilerar sig skarpare i en fråga där de flesta borgerliga partierna skiljer sig från de rödgröna.

– Jag vill gå betydligt längre än 50 öre. Det krävs för att jämna ut konkurrensvillkoren, understryker Ebba Busch Thor.

”Regeringen försvårar kraftigt för landsbygden”

I sin första valrörelse som partiledare talar hon om skatterna på bensin och diesel som ”orimliga”, vilket är ett eko av företrädaren Göran Hägglunds offensiv för att i förra valet vinna röster utanför städerna.

– Landsbygdens stora avstånd glöms lätt bort i en politisk debatt som jag tycker utgår från storstäderna.

En ”tydlig konflikt” mellan KD och de röd-gröna ser Ebba Busch Thor även i beskattningen av arbete och företagande.

– Regeringen försvårar kraftigt för landsbygden när den kommer med skattehöjningar på arbete eller hot som vägslitageavgifter. Ingen livsmedelsstrategi i världen kommer att avhjälpa att man gör grundstrukturen i lantbruket mycket svårare.

FAKTA: Ebba Busch Thor

Parti: Kristdemokraterna, gör sin första valrörelse som partiledare.

Ålder: 31 år.

Födelseort: Uppsala.

Partiets resultat i senaste riksdagsvalet: 4,57 procent.

KD vill också slopa regelkrångel och lyfta jordbrukets betydelse i förhållande till bland annat miljömål i regleringsbrev till myndigheter.

– Vi kan inte ha en grundsyn i vår lagstiftning om att det är farligt att vara bonde och bedriva jordbruk.

 Äganderätten är ytterligare ett område där KD vill något annat än regeringen, vilket kommer till uttryck i skogspolitiken och rätten att avverka.
Äganderätten är ytterligare ett område där KD vill något annat än regeringen, vilket kommer till uttryck i skogspolitiken och rätten att avverka. FOTO: Johanna Norin

”Danska och tyska producenter följer inte ens EU:s minimiregler”

Som politiskt stjärnskott, men ännu inte vald till partiledare, gav sig Ebba Busch Thor in debatten om svensk kontra dansk grisuppfödning som plötsligt flammade upp inför EU-valet 2014. På valaffischer sågs hon då med en griskulting i famnen. En glad gris med knorr.

– Jag lyfte upp detta att vi har satt krav på svensk produktion som går längre än EU-reglerna. Danska och tyska producenter följer ju inte ens EU:s minimiregler.

Här måste EU-länderna gå i takt, betonar hon.

– Jag anser att kommuner och landsting måste ställa krav som motsvarar de svenska reglerna när de upphandlar kött och mejeriprodukter.

”Tittar på särskilt antibiotikaskatt”

Miljöpartiet lovar införa en skatt på importerat ”fulkött”. Ebba Busch Thor vill inte stödja MP-förslaget, men öppnar ändå för något liknande.

– Vi är beredda att titta på en särskild antibiotikaskatt, alltså att man sätter en prislapp på kött som har behandlats med mycket antibiotika, för att få bukt med resistensen. Vi är ju ett vårdparti i allt väsentligt, och det kommer igen även här.

Att det offentliga inte bör diskriminera svenskt kött, kan de flesta partier nu skriva under på. Blockskiljande är däremot regeringens mål att 60 procent av maten i de offentliga köken ska vara ekologisk 2030.

– Vi tycker att det är ett felformulerat mål och vill göra om det. Det finns inte alltid ett egenvärde i det ekologiska, utan det är bättre att ha högst ställda miljökrav i jordbruket generellt.

”Behöver respektera skogsägares äganderätt”

Äganderätten är ytterligare ett område där KD vill något annat än regeringen, vilket kommer till uttryck i skogspolitiken och rätten att avverka.

– Det är klart att vi behöver respektera skogsägares äganderätt, det kommer en alliansregering att se till.

Fotnot: Att sänka dieselskatten till europeisk nivå betyder enligt LRFs uppskattning att dagens återbetalning på 170 öre ungefärligen behöver fördubblas.

FAKTA: Ebba Busch Thors val

Importerade ekologiska livsmedel eller svenska konventionellt odlade livsmedel?

– Svenska konventionella.

Bo på lantgård eller cityweekend?

– Lantgård.

Komjölk eller havredryck?

– Komjölk.

Systembolaget eller gårdsförsäljning?

– Jag tycker inte att de står emot varandra. KD är för monopolet, men också för gårdsförsäljning.

Ökad skogsavverkning eller begränsad skogsavverkning?

– Ökad avverkning.

LÄS MER: Jimmie Åkesson: ”Sverige ut ur EU”Jonas Sjöstedt: ”Cap är inte effektivt och inte rättvist”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen