Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 22 augusti 2018

Bucht vill inte se förskott på direktstöden

Det vore ingen bra åtgärd att betala ut förskott på lantbrukarnas direktstöd redan i oktober. Det svaret ger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på en fråga ställd centerpartisten Kristina Yngwe, vice ordförande i riksdagens miljö-och jordbruksutskott.

 Sven-Erik Bucht (S) har svarat på frågan från Kristina Yngwe (C).
Sven-Erik Bucht (S) har svarat på frågan från Kristina Yngwe (C). FOTO: Ann Lindén

Med anledning av den svåra torkan tog Kristina Yngwe i början av augusti chansen att ställa en skriftlig fråga till statsrådet. Hon framhöll där att regeringen borde utnyttja möjligheten att redan i mitten av oktober betala ut 70 procent av lantbrukarnas direktstöd. Något som EU-kommissionen tillåter och som skulle tillföra lantbrukare en stor del av de dryga sex miljarder kronor som direktstöden uppgår till årligen.

Krävde besked

Två månaders ytterligare väntan på direktstöden kan sänka företag som kämpar mot torkan, framhöll Yngwe som krävde besked om vad regeringen avser att vidta för åtgärder för att säkerställa att direktstöden kan börja utbetalas redan i oktober.

Nu har landsbygdsministern skriftligt besvarat Yngwes fråga.

Först krävs kontroll

Av svaret framgår att regeringen tidigare i år utredde möjligheterna att kunna betala ut ett förskott av direktstödet i höst för att stärka likviditeten hos lantbrukarna på kort sikt. Jordbruksverket meddelade då att dessa pengar först går att betala ut i november eftersom kontrollsäsongen måste vara avslutad. Samt att förtida betalningar skulle riskera att försena andra utbetalningar.

Betalas ut i december

Regeringens bedömning är därför att det inte är någon bra åtgärd att använda sig av för att lösa denna akuta situation, skriver Bucht. Istället kommer allt direktstöd som lantbrukarna har ansökt om att kunna betalas ut så tidigt som möjligt i december.

Förskott på miljöersättningar

Så mycket som 85 procent av miljöersättningarna inom landsbygdsprogrammet kommer Jordbruksverket dock att kunna betalas ut i förskott i mitten av oktober. Enligt jordbruksverkets prognos kommer lantbrukarna på så sätt att kunna få utbetalt cirka 2,35 miljarder kronor i oktober.

Högre stöd

Därtill räknar regeringen med att 400 miljoner av krispaketet på drygt 1,2 miljarder ska kunna betalas ut redan under 2018, skriver Bucht.

Ett för lantbrukarna positivt besked i svaret är att årets stödbetalningar ser ut att kunna bli högre än förra årets till följd av kronans kurs gentemot euron.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen