Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 14 augusti

Bulgarisk kometpolitiker och bi-vän spås bli ny jordbrukskommissionär

Den bulgariska bi-entusiasten och kometpolitikern Mariya Gabriel pekas ut som het kandidat att ta över posten som EUs jordbrukskommissionär efter irländaren Phil Hogan.

 Mariya Gabriel pekas ut som het kandidat att ta över posten som EUs jordbrukskommissionär efter irländaren Phil Hogan.
Mariya Gabriel pekas ut som het kandidat att ta över posten som EUs jordbrukskommissionär efter irländaren Phil Hogan. FOTO: TT

40-åriga Mariya Gabriel har i Bryssel gjort en snabb politisk karriär och även profilerat sig i arbetet för binas hälsa och för bevarad biologisk mångfald.

Phil Hogan blir kvar i kommissionen, men förväntas efter fem år som jordbruksansvarig få andra uppdrag uppger det välinformerade nyhetssajten Agra Europe som är baserad i Bryssel.

Mariya Gabriel som är medlem i det bulgariska mittenhögerpartiet Gerb har sedan 2017 varit EU-kommissionär med ansvar för den digitala ekonomin och det digitala samhället.

Erfarenhet av Cap

Sedan hon för tio år sedan valdes in i EU-parlamentet för första gången har hon gjort en spikrak karriär, och även skaffat sig en grund för att kunna föra den föreslagna reformen av EUs jordbrukspolitik i hamn.

Under åren 2009 – 2014 satt Mariya Gabriel som ledamot i EU- parlamentets jordbruksutskott och arbetade då aktivt med den Cap-reform som trädde i kraft 2015. Efter att hon återvalts till parlamentet 2014 utsågs hon till vice ordförande för parlamentets största borgerliga och kristdemokratiska grupp EPP.

Ledde grupp för binas hälsa

Hon blev samtidigt ordförande för parlamentets arbetsgrupp för biodling och bihälsa. En erfarenhet som också kan vara en merit i arbetet med Caps fördjupade miljöprofil.

Det var då den tidigare bulgariska kommissionären Kristalina Georgieva 2017 fick ett arbete vid Världsbanken som Mariya Gabriel plockades över till EU-kommissionen. Sedan dess har hon hållit fast vid sitt engagemang för binas överlevnad, bland annat genom att lansera skolkampanjen ”Honung till frukost”, med fokus på den nytta bina gör för den biologiska mångfalden.

Fransk bakgrund ett plus

Att Mariya Gabriel har en fransk akademisk examen i politik, historia och internationella relationer i grunden är något som bedöms öka hennes chanser att bli ansvarig för ett område där Frankrike av hävd har starka intressen.

Detsamma gällde för den franskutbildade rumänen Dacian Ciolos som fick Frankrikes aktiva stöd då han utsågs till jordbrukskommissionär 2010.

Ciolos hade såsom Mariya Gabriel även tidigare erfarenhet av att arbeta inom kommissionen.

Mariya Gabriel uppges dessutom vara intresserad av at ta över ansvaret för just jordbruk och landsbygdsutveckling. Att Phil Hogan fortsätter på posten är visserligen inte uteslutet. Han har åter nominerats som Irlands kommissionär och har sagt sig vara redo att avsluta arbetet med nästa Cap-reform som enligt plan skulle träda i kraft 2021, men som sannolikt blir ett eller två år försenad.

Hogan kan få handelspost

Rykten har dock envist gjort gällande att Phil Hogan hellre fortsätter som handelskommissionär. Det är dessutom vanligt att kommissionärer byter ansvarsområden om de åternomineras.

Den som fattar det definitiva beslutet om fördelningen av kommissionens portföljer är dess tillträdande ordförande, tyska CDU-politikern Ursula von der Leyen. Innan den nya kommissionen tillträder i november måste den godkännas av EU-parlamentet.

LÄS MER: Så föreslås EUs jordbrukspolitik förändras

Relaterade artiklar

Till toppen