C: Inför utsläppsrätter mot övergödning
Centerpartiet vill införa handel med utsläppsrätter för kväve och fosfor, där jordbruket står för en stor del av utsläppen till Östersjön.
Inför en utsläppsrättshandel för Östersjön. Det förslaget presenterade Centerpartiets partiledare Annie Lööf på ett skepp i Visby gästhamn på måndagseftermiddagen. Partiet vill satsa över en miljard kronor 2018-2020 på bättre miljö i haven och tillgång till dricksvatten.
Utsläppshandel mot övergödning
En väg mot en mindre övergödd Östersjö är, enligt Centerpartiet, att införa ett verktyg där de länder som släpper ut mest kväve och fosfor till havet också får betala mest, i ett system inspirerat av EU:s handel med utsläppsrätter för koldioxid.
Jordbruket står för en stor del av utsläppen av kväve och fosfor till Östersjön, men till skillnad från utsläppsrättshandeln med koldioxid vill dock Centerpartiet inte att det är företag eller sektorer som ska handla, utan det ska ligga på landnivå. Om exempelvis Sverige släpper ut mer än de nationella målen, så får Sverige betala.
Oförankrat förslag
Länder som släpper ut mindre än målen, kan sälja utsläppsrätter till andra länder runt Östersjön.
– Det blir en sorts kappnedrustning för att minska utsläppen, sade Annie Lööf.
Förslaget är inte förankrat hos övriga partier i Alliansen.
Pengar till enskilda avlopp
I sin havssatsning vill Centerpartiet också lägga pengar på att bland annat åtgärda enskilda avlopp i särskilt utsatta områden och att helt fasa ut engångsartiklar av plast.
Fakta: Övergödning
2014 släppte Sverige ut 114600 ton kväve och 3340 ton fosfor till Östersjön. 42 procent av kvävet och 35 procent av fosforns kom från jordbruket. Till Egentliga Östersjön, den del med störst problem med övergödning, kom nästan hälften av näringen från jordbruket.
Av de nio länder som gränsar mot Östersjön, Öresund och Kattegatt stod Polen år 2010 för den största andelen av utsläppen. 12 procent av kvävetillförseln kom från Sverige (den näst högsta siffran för de nio länderna), och 10 procent av fosforn.
Källa: Jordbruksverket
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.