Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 5 november 2019

Cap förlängs 2021 men stöden minskar

EU-stöden till det svenska jordbruket minskar 2021, enligt EU-kommissionens förslag till övergångsregler för Cap.

 Jordbrukskommissionär Phil Hogan föreslår att Cap förlängs 2021 ut.
Jordbrukskommissionär Phil Hogan föreslår att Cap förlängs 2021 ut. FOTO: Ann Lindén

Gårdsstödet till Sverige kommer att urholkas med 4 procent 2021. Landsbygdsprogrammet med miljöstöden dras ned med 15 procent.

Svar på försenad reform

EU-kommissionens åtgärd är ett väntat svar på att den jordbruksreform som var planerad till 2021 men tidigast kommer att kunna träda i kraft 2022. Istället förlängs det nuvarande regelverket med ett år, men matchas inte med lika mycket pengar som tidigare.

Budgeten för övergångsåret 2021 läggs istället i nivå med EU-kommissionens föreslagna nedskärningar i EU-budgeten för sjuårsperioden 2021-2027. Denna är ännu inte godkänd av länderna, och här kan det komma förändringar då beslut fattas i december eller, troligare, i början av nästa år.

Sverige bland förlorarna

Sverige tillhör den grupp EU-länder som förlorar mest i gårdsstöd, enligt EU-kommissionens förslag för 2021. Skälet är den pågående utjämningen av gårdsstöden mellan EU-länderna. Medan Sverige blir av med 4 procent, begränsas de baltiska staternas reducering vid 1 procent. Även vad gäller landsbygdsprogrammet drar Sverige det kortare strået och förlorar mer pengar än exempelvis Danmark som har ett förhållandevis litet landsbygdsprogram.

För svensk del föreslås direktstöden, innefattande gårdsstöden, alltså minska till 673 miljoner euro 2021, från 700 miljoner euro i 2020

Det svenska landsbygdsprogrammet reduceras till 211 miljoner euro, att jämföra med 250 miljoner euro året innan.

Besked i tid välkomnas

Att Cap skulle förlängas med ett år avslöjade EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan i september. Beskedet välkomnades av det svenska näringsdepartementet som nu får tid på sig att planera för 2021. Lika förutseende var inte EU-kommissionen då 2014 års Cap-reform drog ut på tiden ett år. Beskedet om att förlänga de gamla reglerna under 2014 togs då i sista stund.

Hogan sitter november ut

Till följd av att tillsättandet av en ny EU-kommission också försenats kommer Phil Hogan att ha ansvaret för jordbruksfrågorna ett tag till, sannolikt november ut.

LÄS MER: Hogan planerar förlängning av Cap.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen