Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 4 april 2019

350 miljoner till lantbruket i vårbudgeten

I vårändringsbudgeten för 2019 ökar regeringen stödet till lantbruket med 350 miljoner kronor. Dessutom läggs 150 miljoner kronor på ersättning till skogsägare.

 Regeringen satsar bland annat 350 miljoner kronor till lantbruket i vårändringsbudgeten.
Regeringen satsar bland annat 350 miljoner kronor till lantbruket i vårändringsbudgeten. FOTO: Mostphotos

I vårändringsbudgeten satsar regeringen 350 miljoner kronor på Insatser till följd av bränder och torka. Satsningen presenterades av Annie Lööf, C vid en presskonferens under torsdagen.

– Budgeten innehåller konkret politik för lantbrukare och skogsägare. Vi står för ett tydligt företagarperspektiv även i landsbygdspolitiken. Det handlar om att skapa lika möjligheter för att bo och driva företag över hela landet, säger Annie Lööf.

En del av januariöverenskommelsen

Satsningarna är en del av de krav som Centerpartiet ställde i förhandlingen i samband med Januariöverenskommelsen.

– Vi börjar nu se effekterna av sommarens torka i många delar av lantbruket och vi vet att många lantbrukare har det tufft med lönsamheten. Beräknat inkomstbortfall för hela lantbruket uppgår till ca 6,2 miljarder kronor. Därför ser vi det som en viktig åtgärd att gå in och stötta lantbruket, vilket ligger väl i linje med överenskommelsen i januariavtalet om att stärka likviditeten i det svenska jordbruket, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande angående satsningen.

150 miljoner till skogsägare

I vårändringsbudgeten 2019 får Skogsstyrelsen dessutom 150 miljoner kronor för att kunna betala ut ersättning till markägare med en stor andel registrerade nyckelbiotoper.

LÄS MER: 150 miljoner extra till markägare med stor andel nyckelbiotoper

”Lika möjligheter över hela landet”

Dessutom sänks arbetsgivaravgiften med 500 miljoner kronor för unga under 18 år, vilket beskrivs som en viktig reform för landsbygdens branscher inom turism- och besöksnäring.

Momshöjningen tuff för naturguider

Regeringen satsar också 170 miljoner på att återställa momsen på naturguider från 25 procent till sex procent. Runt 3 000 företag riskerar att drabbas av momshöjningen i innevarande budget, enligt Centern.

Satsningar i vårändringsbudgeten

• Sänkta arbetsgivaravgifter – 500 miljoner kronor

• Ställer in momshöjningar för naturguider – 170 miljoner

• Ersättning till skogsägare – 150 miljoner

• Insatser till följd av bränder och torka – 350 miljoner

LÄS MER: Annie Lööf och Kristina Yngwe: ”Stoppa hot och våld mot lantbrukare”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen