Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 30 augusti 2018

De tävlar om att bli landsbygdsminister

Sven-Erik Bucht (S) vill sitta kvar. Men envisa rykten pekar även ut hans partikamrat Johan Persson, Kalmars starke man och ordförande i landsbygdskommittén. Centerns Kristina Yngwe, är alliansens hetaste namn i spekulationerna om vem som ska bli landsbygdsminister efter valet.

 Sven-Erik Bucht (S) stannar gärna kvar på posten som landsbygdsminister.
Sven-Erik Bucht (S) stannar gärna kvar på posten som landsbygdsminister. FOTO: Mikael Ljungström

Att nästa landsbygdsminister antingen är socialdemokrat eller centerpartist är något av en lågoddsare. För det är dessa två partier som har turats om på posten de senaste 86 åren. Förutom ett år på sjuttiotalet då en ren folkpartiregering satt vid makten.

”Står till förfogande”

Sven-Erik Bucht har ställt in siktet på en ny mandatperiod som landsbygdsminister.

– Det är ju inte han som bestämmer om han ska fortsätta. Men han står till förfogande. Han är ju också förstanamn på Norrbottenlistan, svarar Buchts pressekreterare Maria Soläng.

Årets lantis

Men i ryktesfloran av tänkbara S-kandidater återkommer också ett annat namn: Johan Persson, som i likhet med Bucht har en bakgrund som kommunalråd och är starkt landsbygdsförankrad. Mycket meriterande är det faktum att han ledde landsbygdskommittén, vars utredning låg till grund för regeringens proposition i våras.

Utsågs till Lantis

2016 utsågs Persson av tidningen Land till en av årets Lantisar för kommitténs arbete för att ”rädda landsbygden”. Förutom att vara kommunalråd i Kalmar är Johan Persson ersättare i det socialdemokratiska partiets styrelse.

Stark C-kandidat

Bland de tre toppkandidaterna har C ett starkt namn i växtodlingsagronomen Kristina Yngwe, tidigare ordförande för LRF Ungdomen. Hon har ”skuggat” regeringens arbete under fyra år som vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Samsas i ett departement

Land Lantbruk listar här även några andra namn som kan bli aktuella som ministrar, beroende på valutgång och i vilket departement som jordbruket hamnar. Att jord och skog får samsas med miljö och klimat i samma departement är till exempel inte helt otänkbart. Den varianten har prövats i bland annat Storbritannien och Tyskland.

Komplicerat pussel

Det spekulerades i att även Sverige skulle slå samman miljö och jordbruk efter 2014 års framgångsval för Miljöpartiet. Med ett sådant upplägg skulle miljö- och jordbruksutskottets S-märkta ordförande Åsa Westlund kunna ligga bra till att få ta hand om jordbruket i en kommande regering där S ingår. Allt beror på det komplicerade pussel som ska läggas med andra partier som kan tänkas ingå i en koalition.

Inte otänkbart val

Senast en moderat var jordbruksminister var 1930. Men i det förväntat knepiga parlamentariska läget efter valet är en moderat minoritetsregering inte otänkbar. Om sökandet efter en minister begränsas på detta sätt kan Maria Malmer Stenergards namn bli extra aktuellt. Av partiledaren Ulf Kristersson utsågs hon till ny talesperson i miljö och jordbruksfrågor. Innan dess var hon skattepolitisk talesperson.

De ställer upp

KD-politikern Magnus Oscarsson är partiets jordbrukspolitiske talesperson. Han har öppet deklarerat att han gärna vill bli landsbygdsminister. Han har profilerat sig i frågan under mandatperioden, bland annat som initiativtagare till den årliga Mjölkriksdagen. Riksdagsspärren ligger som ett möjligt hot mot hans ambition.

Högre chans utan C

Med historien som facit bör Oscarssons chanser att bli landsbygdsminister kunna öka i en regering där Centerpartiet inte ingår, exempelvis i en minoritetsregering med M och KD.

– Om jag får förtroendet ställer jag upp. Det finns enormt många frågor att ta sig an för att få en mer livskraftig landsbygd och för att höja lönsamheten i jordbruket, bekräftar Oscarsson för Land Lantbruk.

Dark horse

Den förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson, C, är något av en dark horse i spekulationerna om möjliga ministernamn. Han är inte mätt på jobbet efter sina åtta avverkade år (2006–2014). Han är beredd att åter ta plats i en regering och i samma roll, bekräftar han.

– Den hjärtefråga jag har är landsbygdspolitiken. När man är i den politiska fållan så måste man ju alltid vara beredd att ikläda sig det yttersta ansvaret för saker och ting, säger Eskil Erlandsson som i dag är landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen