Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 6 mars 2019

Ebba Busch Thor: Svensk mjölk mer klimatsmart

Med en uppmaning om att handla mer svenska mjölkprodukter inledde KD-ledaren Ebba Busch Thor årets upplaga av Mjölkens dag som drog fullt hus i riksdagen.

 Ebba Busch Thor fick sällskap i talarstolen.
Ebba Busch Thor fick sällskap i talarstolen. FOTO: Gunilla Ander

– Det är dumt att gå över ån efter vatten, och lika dumt att åka till andra länder för att få tag på mjölk, konstaterade KD-ledaren som framhöll de högre krav på djurvälfärd som Sverige ställer och en mindre klimatpåverkan vid produktionen.

Därmed slog KD-ledaren an tonen för diskussionen mellan de politiker, mjölkbönder och andra av sektorns aktörer som samlats i riksdagens förstakammarsal.

Klimat årets tema

Just klimatet var temat för den femte upplagan av Mjölkens dag som är ett samarrangemang mellan KD och LRF Mjölk och vars initiativtagare är kristdemokraternas talesperson i jordbruksfrågor, Magnus Oscarsson.

Hur kan svensk mjölk bidra till lösningen på klimatutmaningen var frågan som skulle belysas. Flera talare och paneldeltagare var eniga om åtminstone ett svar: Nämligen genom att finnas till och fortsätta och producera med ett mindre klimatavtryck än motsvarande import. Och genom att ta tillbaka de andelar som utländska konkurrenter sakta men säkert tar av den svenska marknaden.

Svenskt mest klimatsmart

Mjölkbonden Jonas Carlgren i Arlas styrelse satte tydliga siffror på argumentet att svensk mjölk är klimatsmart.

Mjölk som produceras i Sverige har 40 kilo lägre utsläpp av växthusgaser per kilo mjölk än världsgenomsnittet. Jämfört med EU så har den svenska mjölken 20 kilo lägre utsläpp.

Ändå är det så att Sveriges idag 3351 mjölkföretag trycks tillbaka av import. Dagens självförsörjning är inte mer än 72 procent. Helt i onödan, tyckte Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder.

Lösningen i bakfickan

Med bättre förutsättningar kan produktionen höjas, argumenterade han.

– Vi har ju lösningen i bakfickan men hittar den ändå inte, konstaterade Stefan Gård frustrerat.

Att Sverige behöver fler betande mjölkkor, och mer gräs för både klimat och biologisk mångfald framhöll fler talare.

– Om vi valde fler svenska produkter så skulle vi minska vår klimatpåverkan, konstaterade Lisa Ehde, chef LRF Mjölk. Genom att köpa importerat exporterar vi vår påverkan på klimatet.

Dubbel nytta

Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, kunde bara instämma.

Hon framhöll att kossan genom att först producerar mjölk och sedan kött gör dubbel nytta och bidrar till en låg klimatpåverkan.

Betande kor ger dessutom ett stort bidrag till den biologiska mångfalden. Mark som inte brukas är där det största hotet.

– Svenska bönder är världsbäst på förebyggande djurhälsa. Mjölkproduktionen är ryggraden i den levande landsbygden och motorn för lantbrukets ekonomi, berömde Christina Nordin.

Går till botten med stöden

Nordin nämnde även ”elefanten i rummet” de försenade stödutbetalningarna som hon utan omsvep beskrev som ett misslyckande och som hon bad om ursäkt för.

– Vi går nu till botten med detta och ser över vår IT-plattform. Det är vår högsta prioritering.

Läs mer: LRF Premium. Importen av mejeriprodukter ökarArla upprepar satsningen med sommarmjölk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen