Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 13 september 2018

Engelska bönder i chock: Får bara behålla miljöstöd efter Brexit

Engelska bönder blir av med sina produktionsstöd efter EU-utträdet. I regeringens plan för ett "grönt Brexit” finns bara miljöersättningar kvar. En chockerande förändring, protesterar den brittiska bondeorganisationen, NFU.

 Storbritanniens miljöminister Michael Gove, även ansvarig för jordbruksfrågorna, avslöjar att engelska bönder blir av med sina produktionsstöd efter EU-utträdet.
Storbritanniens miljöminister Michael Gove, även ansvarig för jordbruksfrågorna, avslöjar att engelska bönder blir av med sina produktionsstöd efter EU-utträdet. FOTO: Rob Pinney/IBL

Det är särskilt stora lantbruk som får drastiskt minskade ersättningar från 2021, då de nya nationella miljöstöden ska fasas in. Det sker knappt två år efter britternas EU-utträde 30 mars 2019. Helt genomfört ska skiftet vara 2027. Efter det ska inga jordbruksstöd baseras på areal och produktion längre.

Kontrakt för miljövård

När Brexit drar undan 3 miljarder pund i EU-stöd kommer bönderna istället att kunna teckna kontrakt för leverans av olika miljötjänster. Det gäller sådant som vård av marker, vatten, och bevarande av biologisk mångfald.

Det avslöjade på onsdagen miljöminister Michael Gove, som även är ansvarig för jordbruksfrågorna. Han råkar också vara en av de starkaste Brexit-pådrivarna i den konservativa Tories-regeringen.

Duktiga lantbrukare ska gynnas

Det är i första hand bönderna i England som berörs av förslaget. Hur stöden förändras i Skottland, Wales och Nordirland är en senare fråga.

Michael Gove beskrev det med spänning emotsedda förslaget som ”historiskt”. Lantbrukare som tar hand om sina marker ska också belönas för detta, var hans skäl att i ett ”grönt Brexit” styra bort från EU:s arealkopplade stöd vars grund vilar på livsmedelsproduktionen.

 National farmers Union, NFU, gick i taket när det stod klart att lantbrukare enbart får behålla miljöstöd, enligt nya förslaget.
National farmers Union, NFU, gick i taket när det stod klart att lantbrukare enbart får behålla miljöstöd, enligt nya förslaget. FOTO: Staffan Björkell

Pengar saknas i förslaget

Han ville dock inte precisera hur mycket pengar som regeringen tänker satsa på de nya miljöstöden, vilket stärkte misstankarna om väntade nedskärningar.

Redan i dag sorteras jordbruksfrågorna i Storbritannien in under miljödepartementet. Det var också ganska förväntat att regeringen efter Brexit skulle lägga större vikt vid miljöstöden. Brittiska politiker, har i likhet med de svenska, mycket länge signalerat att det är denna väg man vill att EU ska slå in på.

”Torkan borde tas på allvar”

Den mycket snabba omställningsplan som Michael Gove nu avslöjat fick dock National farmers Union, NFU, att gå i taket.

Inte på ett enda ställe nämner regeringen livsmedelsproduktion, kommenterade NFU:s ordförande Minette Batters förslaget. Hon saknade också åtgärder för att skydda lantbrukarna från effekterna av marknadens svängningar.

– Vi har just genomlevt den värsta sommartorkan på 40 år, konstaterade Minette Batters.

Om inte annat så borde torkans förödande effekter ha tydliggjort för politikerna varför marknadens misslyckanden måste tas på allvar, var hennes budskap.

LÄS MER: EU tvekar om krispengar till torkan

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen