Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 14 september 2018

Eskil Erlandsson ohotad

Centerpartisten och före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson sitter orubbad på sin riksdagsplats. När rösträkningen för valet i Kronoberg är över står det klart att han fick 16,22 procent av personrösterna.

 Eskil Erlandsson fick 1900 kryss vilket gör att han får ha kvar sin riksdagsplats.
Eskil Erlandsson fick 1900 kryss vilket gör att han får ha kvar sin riksdagsplats. FOTO: Mats P. Ostelius

– Det var ju ett outstanding resultat, säger en nöjd Eskil Erlandsson, på väg in till sammanträde med EU-nämnden.

När Centerpartiet i Kronoberg skulle fastställa sin riksdagslista fanns inte Eskil Erlandsson med som riksdagskandidat. Han var helt enkelt inte föreslagen. Argumentet var att han suttit så länge i riksdagen, ända sedan 1994. Men majoriteten av medlemmarna ville annorlunda, Eskil Erlandsson kom in på listan, dock på fjärde plats. Listan toppades i stället av Växjöbon Per Schöldberg.

Välkänd i länet

Att han är välkänd och varit aktiv i många år, först som kommunalråd i Ljungby, därefter som riksdagsledamot, gav utdelning på valdagen.

– Jag har ju rört mig bland många människor i länet i decennier. Jag vet inte i hur många bygdegårdar och samlingslokaler där jag varit delaktig i olika sammankomster, säger Eskil Erlandsson.

Nu fortsätter riksdagsarbetet och Eskil Erlandsson vet vilka frågor han kommer att fortsätta att driva.

– I närtid är det arbetet i EU-nämnden, bland annat EU:s budget, Brexit, flykting- och integrationsfrågorna.

Håll i torkan

I det fortsatta riksdagsarbetet är det äganderätt, bredband, enskilda vägar, skogsfrågor, förnybara bränslen, ökad livsmedelsproduktion.

– Vi måste också hålla i frågan om stödet till torkdrabbade lantbrukare. Det har lovats vitt och brett, nu är det upp till bevis. Likviditetsproblemen för lantbrukarna upphör inte på valdagen, säger Eskil Erlandsson.

LÄS MER Eskil Erlandsson in på riksdagslistan

1900 har kryssat för Eskil

Nu är valet över och väljarna har sagt sitt. Eskil Erlandsson är populär. 1 900 väljare har kryssat för honom. Förstanamnet Per Schöldberg kom långt efter med 548 röster, 4,68 procent av rösterna.

Liknande resultat som 2014

Centerpartiet fick i Kronoberg 9,4 procent av rösterna. Det är i princip samma valresultat som 2014 då man fick 9,1 procent.

Sverigedemokraterna har gått fram kraftigt nästan 5 procentenheter till drygt 20 procent av rösterna.

LÄS MER Vem blir landsbygdsminister?

Relaterade artiklar

Till toppen