Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 januari 2018

EU: Beskatta energi och höj Cap-stöden

Skär inte ned på Cap, utan låt höjda energiskatter betala för en större jordbruksbudget. Det är EU-parlamentets bud i den allt hetare debatten om EU-budgeten efter 2020.

 EU-parlamentet i Bryssel.
EU-parlamentet i Bryssel. FOTO: Ann Lindén

Bland de källor som EU-parlamentet vill beskatta finns koldioxid, transporter, elektricitet och även inkomsterna från den digitala gemensamma marknaden.

”Budget bör ligga kvar”

Att EU-kommissionen nyligen aviserade möjliga kraftiga nedskärningar av Cap i förslaget till långtidsbudget som den lägger fram 29 maj, har redan fått Tyskland att bekänna färg som ”Cap-försvarare”.

Jordbrukets andel av budgeten bör ligga kvar på cirka 38 procent även under nästa budgetperiod, 2021 – 2028, anser partierna i den blivande tyska regeringskoalitionen mellan Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU och socialdemokratiska SPD.

Vill öka budget

Ännu längre i försvaret av Cap går nu EU-parlamentets jordbruksutskott som röstat för att Caps andel av budgeten ska öka, inte minska. Annars blir det omöjligt att klara alla nya krav som ställs på Cap, såsom att politiken ska även ska leverera bland annat djurvälfärd, miljö-och klimatnytta.

Fylla Brexit-hålet

Det är inför nödvändigheten att fylla Brexit-hålet på 12-13 miljarder euro, som kommissionen har aviserat såväl nedskärningar i budgeten som en höjning av de resterande medlemsländernas avgifter.

EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger har nämnt en höjning av EU-avgiften från dagens 1 procent av BNI till mellan 1,1 till 1,2 procent.

Risk att Cap skärs ner

Ju mindre länderna är beredda att betala till EU desto större risk att Cap skärs ned, är det underliggande hotet. Lägre än till 30 procent av den totala EU-budgeten vill EU-kommissionen dock inte sänka Caps andel.

EU-parlamentet stödjer tanken att höja BNI-avgiften, men vill dessutom införa en rad energiskatter för att säkra Caps finansiering.

Relaterade artiklar

Till toppen