Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 november 2019

EU-bönder rasar mot nedskuret Cap 2021

Bondekritiken mot förslaget att minska EUs jordbruksstöd 2021 lät inte vänta på sig. Låt budgeten ligga kvar på dagens nivå, kräver EU-böndernas paraplyorganisation Copa Cogeca.

 Pekka Pesonen, generalsekreterare Copa Cogeca, riktar häftig kritik mot EU-kommissionen förtida besparing på Cap-budgeten 2021.
Pekka Pesonen, generalsekreterare Copa Cogeca, riktar häftig kritik mot EU-kommissionen förtida besparing på Cap-budgeten 2021. FOTO: Ann Lind n

I dagarna blev EU-kommissionens förslag om att förlänga de nuvarande Cap-reglerna till slutet av 2021 offentligt. Bakgrunden är att EU-länderna ligger långt efter i förhandlingarna om den Cap-reform som ursprungligen var tänkt att träda i kraft den 1 januari 2021.

Föregriper politiska beslut

Men vad som får Copa Cogeca att rasa är det faktum att kommissionen samtidigt föreslår en betydande neddragning av Cap-budgeten för övergångsåret 2021. Trots att EU-länderna ännu inte hunnit fatta beslut om storleken på den övergripande jordbruksbudgeten för åren 2021-2027. Beslutet om EUs långtida finansiering fattas först i december, eller mer sannolikt i början av nästa år.

Sverige drabbas mer än många

I det förslag till långtidsbudget för 2021- 2027 som EU-kommissionen lade fram 2018 ligger nedskärningarna på den nivå som nu även speglas i budgetförslaget för 2021.

För Sveriges del innebär budgetneddragningen att gårdsstöden sänks med 4 procent 2021 och landsbygdsprogrammet med 15 procent. Det senare blir mer kännbart än i flera andra länder eftersom Sverige har en relativt stor andel av ersättningarna där.

Men Copa Cogeca har höga förhoppningar om att EU-länderna till slut kommer att enas om en betydligt mer generös jordbruksbudget under de kommande åren, och anklagar EU-kommissionen för att gå händelserna i förväg.

Accepterar inte neddragningen

– Vi kan inte acceptera att nedskärningen av Cap blir så kraftig som EU-kommissionen har föreslagit i långtidsbudgeten. Budgeten måste åtminstone bibehållas i reala termer. Därför kan det inte heller bli fråga om nedskärningar under övergångsperioden 2021, säger Copa Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen.

Anklagelse om skönmålning

Bondeorganisationen menar dessutom också att EU-kommissionen skönmålar bilden av hur stora nedskärningarna blir på gårdsnivå om budgetförslaget för 2021 skulle bli verklighet.

Redan i oktober 2020 kommer lantbruksföretagens gårdsstöd att minskas med 11 procent, och inom landsbygdsprogrammet blir neddragningarna ännu kraftigare, hävdar Copa Cogeca.

Att analysen av budgetneddragningarnas effekter för bönderna skiljer sig så mycket åt har att göra med Brexit, som komplicerar jämförelsen mellan de två budgetperioderna.

LÄS MER: Svenska bönder förlorare då Cap förlängs.

Relaterade artiklar

Till toppen