Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 2 maj 2018

EU drar ned på jordbruksstöden

Jordbrukets andel av EU:s budget föreslås minska med ungefär fem procent. Det framgår av det förslag till långtidsbudget som EU-kommissionen presenterade i dag, onsdag.

 Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. FOTO: Etienne Ansotte

Av en EU-budget på totalt 1 135 miljarder euro för åren 2021 – 2027 föreslås 365 miljarder gå till jordbruksbudgeten, vilket motsvarar ungefär 30 procent. Detta ska jämföras med perioden 2014-2020 då jordbruket i snitt fick cirka 38 procent av EU-budgeten.

EU vill slopa svenska rabatter

Samtidigt riskerar Sverige att få betala betydligt mer till EU:s budget än under den innevarande budgetperioden. 2018 uppgår Sverige EU-avgifter till närmare 40 miljarder kronor, men kan stiga med hela 15 miljarder (eller närmare 40 procent). Detta som en följ av att EU vill slopa ett antal svenska rabatter på avgiften.

EU-kommissionen föreslår en femårig utfasning av rabatterna.

Den svenska regeringen har dock tidigt förklarat att den inte går med på en väsentligt höjd EU-avgift till följd av det budgethål som britterna lämnar efter sig vid utträdet.

”Kommer inte att hända”

Statsminister Stefan Löfven upprepade budskapet sedan han under onsdagen tagit del av kommissionens förslag. Så mycket som 15 miljarder kronor mer i EU-avgift accepterar inte regeringen.

– Det kommer inte att hända, sade statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT.

– Vi har stora åtaganden i landet. Vi ska göra vår del i EU, ja, men ingen oproportionerligt stor del. Det tänker vi inte göra, sade Löfven.

Gårdar kan slås ut

LRFs ordförande Palle Borgström framhåller i sin kommentar att det är rimligt att länderna ökar sina betalningar till budgeten något eftersom EU nu vill förstärka samarbetet på områden kopplat till bland annat migration och säkerhet.

–  En besparing på jordbruksbudgeten med i storleksordningen fem procent riskerar att jordbruksföretag i skogs- och mellanbygd slås ut i direkt strid med den svenska livsmedelsstrategin. Det leder till en ännu större import av livsmedel med sämre djurskydd och större antibiotikaanvändning, säger Palle Borgström.  

Att skära ned just på Cap för att fylla Brexithålet är inte heller rimligt, betonar Borgström.

–  Vi har förståelse för att det är svårt att undvika effekter när ett stort land som Storbritannien lämnar EU. Men det är viktigt att Brexit hanteras rättvist mellan olika budgetområden. Jag uppmanar den svenska regeringen att på ett konstruktivt sätt ta ansvar för en rimlig EU-budget och att arbeta för att återflödet från EU:s budget till Sverige förstärks, säger Palle Borgström. 

Texten uppdateras.

LÄS MER: Minskade stöd till större gårdar

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen