Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 februari 2018

EU gör om miljöstöden 2021

Från 2021 kommer EU:s jordbrukare att kunna ansöka om nya miljörelaterade stöd som till stor del utformas av länderna själva.

En nyhet är att alla miljöstöd måste ansökas separat och inte längre följa med som en miljövillkorad del av gårdsstödet, så som förgröningsstödet gör i dag.

 Tassos Haniotis, EU-kommissionens jordbruksdirektorat.
Tassos Haniotis, EU-kommissionens jordbruksdirektorat. FOTO: Ann Lindén

Att det hårt kritiserade förgröningsstödet kommer att försvinna efter en enda sjuårig Cap-period avslöjade EU-kommissionen redan i november.

Vid en konferens i Bryssel i veckan förklarade Tassos Haniotis vid EU-kommissionens jordbruksdirektorat, ännu några nyheter inför lagförslaget som läggs fram 29 maj.

Flera pelare i dagsläget

Som en del i sin strävan att slopa byråkrati och förenkla regler i samband med Cap-reformen 2021 vill EU-kommissionen samla EU:s miljöersättningar i ett paket.

I dag är stöden uppsplittrade mellan jordbrukspolitikens första pelare med bland annat gårdsstöden, och den andra pelarens landsbygdsprogram.

Från 2021 ska lantbrukare alltid skicka in en särskild ansökan om att ingå i ett miljörelaterat program för att få miljöersättning. På liknande sätt som de idag ansöker om de frivilliga miljöersättningarna i landsbygdsprogrammet.

Nationella planer

Vad som försvinner är förgröningsstödet som sedan den förra reformen 2015 har varit en slags avknoppning av gårdsstödet, men försett med tre huvudsakliga miljövillkor som fått utstå hård kritik för att ha varit Brysselstyrda.

Att förgröningen slopas ligger i linje med den tydliga delegeringen av jordbrukspolitiken som EU-kommissionen föreslår. Målsättningarna ska förbli gemensamma, men hur dessa mål ska levereras ska länderna själva utarbeta metoder för i strategiska nationella planer.

Sådana mål som har att göra med exempelvis luft, vatten, jord och biologisk mångfald kommer att beslutas på EU-nivå även i fortsättningen.

”Mer komplicerat än tidigare”

EU-kommissionen kommer också att sätta upp en lista över valfria sätt för länderna att nå dessa mål, såsom rotation av grödor eller bevarande av permanenta gräsmarkermarker, avslöjas vid konferensen. Krav som känns igen som obligatoriska miljövillkor i dagens förgröning.

Att delegera bestämmandet till länderna blir inte lätt, förutspådde Tassos Haniotis som är direktör för strategi, förenkling och policyanalys vid jordbruksdirektoratet.

– Den här reformen kommer att bli mer komplicerad än de tidigare, konstaterade Tassos Haniotis vid PEGASUS-konferensen i Bryssel, enligt Agra Europe.

LÄS MER: EU-kommissionen chockar med sänkta direktstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen