Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 25 februari 2019

EU höjer maxbelopp för krisersättningen

EU har beslutat om en kraftig höjning av maxbeloppet för det nationella krisstödet. Beslutet ger hopp om mer stöd till de torkdrabbade svenska köttbönder som redan i fjol slog i det gamla taket på 15 000 euro.

 EU:s höjda tak för det nationella krisstödet kan ge mer stödpengar i framtiden till bland annat nötköttsbönder.
EU:s höjda tak för det nationella krisstödet kan ge mer stödpengar i framtiden till bland annat nötköttsbönder. FOTO: Trons

Det beslut som EU-kommissionen fattade i fredags träder i kraft 14 mars, och kan då även tillämpas retroaktivt. Den direkta effekten är att EU-länderna får lov att stötta lantbrukare med upp till 20 000 euro under en treårsperiod, utan att först ansöka om särskilt lov hos EU-kommissionen.

Snabbare och effektivare

Skälet till förändringen är att EU-länderna snabbare och effektivare ska kunna ge bönderna hjälp i olika kriser, kommenterade EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan beslutet.

Tillämpningen av reglerna görs också mer flexibel så att särskilt utsatta lantbrukare ska kunna få ut upp till 25 000 euro i stöd under en treårsperiod, vilket innebär en 66-procentig höjning av maxtaket.

Hittills har denna begränsning för det nationella så kallade de minimis-stödet legat på 15 000 euro, vilket också var maxbeloppet till de får-, nötkött- och mjölkproducenter som i höstas fick del av de 400 miljoner kronorna i det första krispaketet till lantbruket efter sommarens torka.

Öppnar nya möjligheter

Att reglerna blir mer generösa öppnar möjligheter för lantbrukare som fått maximal ersättning enligt de gamla reglerna, om de i övrigt uppfyller villkor för nationellt stöd.

Den andra delen av krispaketet betalas ut i år och riktas huvudsakligen mot övriga kategorier bönder. Jordbruksverket föreslog nyligen ett arealbaserat stöd till odlare av vall, spannmål och oljeväxtodling.

Dessutom får gris- och fjäderfäproducenter ett djurbaserat stöd. Totalt omfattar dessa stöd 730 miljoner kronor och målsättningen är att betala ut en stor del i halvårsskiftet.

Mer krisstöd aviserat

Inför vårbudgeten 10 april förhandlar Centern dock om ökat stöd till näringen, vilket kan öppna ytterligare möjligheter för de lantbrukare som slagit i 15 000 euro-taket.

Land Lantbruk har redan rapporterat att ett extra stöd om 350 miljoner kronor som en del av januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

LÄS MER: Grisar och fjäderfän får också krisstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen