Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 januari 2018

EU-kommissionär kräver ryskt stopp för fejknyheter om svinpest

EU:s kommissionär för hälso- och livsmedelsfrågor Vytenis Andriukaitis kräver att ett antal länder, däribland Ryssland stoppar spridningen av fejknyheter om den afrikanska svinpesten, ASF.

FOTO: Istock

Kravet riktas vid ett toppmöte i Berlin efter att ryska företrädare hävdat att sjukdomen har spridits bortom kontroll inom EU, skriver Agri Business. Vytenis Andriukaitis sade sig vara mycket besviken över att behöva se överdrifter om den afrikanska svinpesten inom EU.

Tack vare strikt regionalisering och andra restriktiva åtgärder har svinpesten rört sig mindre än 40 mil under fyra år, säger Vytenis Andriukaitis.

– Jag undrar hur många påverkade länder utanför EU som kan presentera liknande resultat, sade han under en paneldiskussion under konferensen Global Forum for Food and Agriculture 2018, citerad av Agri Business.

Vill arbeta tillsammans

Därefter sade han:

– Min vädjan är väldigt tydlig: låt oss komma ifrån spelet med fejknyheter och låt oss arbeta tillsammans, så som vi har börjat göra på teknisk nivå, för att hantera en fråga som är lika utmanande och kostsam på den här sidan som på andra sidan EU-gränsen.

Utöver det noterade Andriukaitis att svinpesten först nådde Baltikum och Polen via Ryssland och Ukraina.

– Den infekterade frågan kring sjukdomen kräver koordination och försiktighet både mellan och bortom EU:s gränser, säger han till Agri Business.

Ryssland: ”del av handelskrig”

Enligt Sergey Dankvert, chef för den ryska kontroll- och övervakningsmyndigheten avseende djurhälsa Rosselkhoznadzor, handlar frågan både om handelsrestriktioner och om djurhälsa.

Enligt Rosselkhoznadzor har EU drabbats av 5 800 fall av afrikansk svinpest sedan 2014, samtidigt som endast 1 200 fall har upptäckts i Ryssland, där sjukdomen upptäcktes sju år tidigare.

Hela 4 537 företag är auktoriserade att sälja produkter i inom en Eurasiska ekonomiska unionen, medan endast 592 ryska företag kan sälja produkter till EU, framhåller han.

– Utifrån det kan man dra slutsatsen att EU endast tillåter sådana produkter som är av intresse för dess marknad, säger han, till Agri Business.

FAKTA: Ord- och handelskrig

Bakom ordkriget kring den afrikanska svinpesten skymtar en olöst konflikt inom den globala handelsorganisationen WTO, där EU hotar Ryssland med 1,3 miljarder dollar per år i avgifter för dess bannlysning av griskött från EU.

Ryssland har gått med på att endast vidta åtgärder mot områden som påverkas av sjukdomen, men har utöver det även agerat för att ytterligare begränsa införsel av produkter baserade på griskött till landet.

Ryssland anser å sin sida att EU har begränsat informationen kring spridningen av svinpest för att undvika handelsrestriktioner och att EU har för dålig kontroll på sjukdomen, framför allt i Baltikum och Polen. Enligt EU-kommissionen har Ryssland inte lyckats stoppa svinpesten inom ett stort område som sträcker sig långt in i Sibirien.

Källa: Agri Business

LÄS OCKSÅ: Afrikansk svinpest sprider sig i Europa

Relaterade artiklar

Till toppen