Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 maj 2019

EU-kommissionen anklagas för att mörka klimateffekter av Cap

EU-kommissionen anklagas av WWF för att mörka en viktig studie om klimateffekten av Cap för EU-länderna.

 Klimatstudien göms medvetet bakom EU-kommissionens slutna dörrar, hävdar WWF.
Klimatstudien göms medvetet bakom EU-kommissionens slutna dörrar, hävdar WWF. FOTO: Ann Lindén

Miljöorganisationen försöker nu tvinga jordbruksansvarige Phil Hogan att lägga studien på bordet inför jordbruksministrarnas möte i nästa vecka.

Senast 18 maj måste kommissionen ge ett svar på miljöorganisationens formella begäran att få se klimatstudien.

Klar redan i somras

Det är inte vilken studie som helst som Världsnaturfonden WWF vill ha fram i offentlighetens ljus. Det är en tungt vägande analys av hur EU:s jordbrukspolitik påverkar utsläppen av växthusgaser, utförd av externa experter.

Redan i somras skulle kommissionen ha offentliggjort rapporten, som är viktig för beslut om Cap-reformen 2021, och som även är ett underlag för EU:s långsiktiga klimatstrategi.

Viktigt Bryssel-möte

Miljöorganisationen gör sin framstöt vid ett väl valt tillfälle. Klimatet seglar just nu upp som en av de stora frågorna i kampanjen inför valet till EU-parlamentet i slutet av maj.

På tisdag i nästa vecka, 14 maj, ska EU:s jordbruksministrar dessutom träffas i Bryssel för att diskutera både Cap-reformen och klimatstrategin för hur EU ska nå Parisavtalets mål. Vid ministrarnas möte deltar också den ansvarige kommissionären Phil Hogan.

 Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär, i stridens centrum.
Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär, i stridens centrum. FOTO: Ann Lindén

Fakta döljs för ministrar – ”Som att orientera utan kompass”

WWF går nu ut offentligt och kräver att ministrarna får ta del av studiens resultat före tisdagsmötet.

– Om ministrarna tvingas diskutera framtiden för jordbruket och klimatpolitiken utan fakta så är det som att orientera utan en kompass, hävdar Jabier Ruiz, WWFs europeiske Senior Policy officer för jordbruk och livsmedel, enligt nyhetsbrevet Agra Europe.

Världsnaturfonden menar i likhet med flera andra miljöorganisationer att EU-kommissionen i sitt förslag till Cap-reform gör för lite för att möta kraven i Parisavtalet om minskade klimatutsläpp.

Kritik även från länderna

Detta har tillbakavisats av jordbrukskommissionär Phil Hogan. Tvärtom genomsyras reformen av klimatkrav, hävdar Phil Hogan som har beskrivit sitt Cap-förslag som ett hopp för planetens framtid.

Han har samtidigt tvingats försvara sig mot motsatt kritik från EU-ländernas jordbruksministrar.

Vid det senaste rådsmötet i april ansåg de flesta ministrarna att Bryssel ställer alltför långtgående och detaljstyrda krav på jordbruket i den kommande reformen – något som rimmar illa med det större nationella självbestämmandet som föreslås gälla i Cap efter 2020.

LÄS MER: Bråk om miljökrav försenar Cap-reformen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen