Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 21 augusti 2017

EU-lag ska ge bonden bättre betalt

Bonden ska få bättre betalt. Med en ny lag vill EU-kommissionen reglera prissättningen inom livsmedelskedjan.

Nu uppmanas alla EU-medborgare att gå in på EU-kommissionens hemsida och fram till den 17 november tycka till om hur vinsterna i kedjan ska fördelas mer rättvist.

 Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär.
Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär. FOTO: Ann Lindén

Hur EU ska kunna stötta de små lantbruksföretagen i prisförhandlingarna med livsmedelsindustrin och handeln är en fråga som länge har stötts och blötts i Bryssel.

Att de värden som EUs 11 miljoner lantbruksföretag producerar delvis tillfaller andra aktörer längs kedjan har EU-kommissionen klara indikationer på. Hur fördelningen ska kunna bli rättvisare har dock varit den stora frågan. Räcker det med frivillighet eller krävs det lagstiftning?

Nya stödbehov

Att det behövs tvingande åtgärder för att förbättra bondens position gentemot industrin ansåg EU-kommissionens expertgrupp ”The Agricultural Market Task Force” (AMTF) i en rapport i slutet av förra året. Och nu slår även EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan in på detta spår.

Med den tilltagande marknadsorientering av EUs jordbrukspolitik Cap och den alltmer globaliserade handelns tvära priskast uppstår behov av nya sätt att stödja EUs bönder, vilket ju alltid har varit syftet med Cap, förklarar Phil Hogan sitt initiativ.

”Bönderna kedjans svaga länk”

Med stärkt producentsamverkan, större öppenhet längs kedjan samt metoder att bekämpa sådan praxis som trycker ned bondens pris vill kommissionen lösa problemet.

– Bönder är den första länken i kedjan och utan dem skulle det inte finnas några livsmedel att förädla, sälja och konsumera. Ändå förblir bönderna den länk i kedjan som är svagast, sade Phil Hogan då enkäten i dagarna lades ut.

Att EU-kommissionen lägger sig i hur marknaden sätter priset har väckt skarp kritik från den europeiska handelsorganisationen Eurocommerce.

Avreglerad marknad

Men jubel hörs från Copa Cogeca som är paraplyorganisation för EUs lantbrukarorganisationer och jordbrukskooperativ.

– Eftersom bönderna bara får 8 procent av priset för en limpa bröd så tror Copa Cogeca att det är av stor vikt med lagstiftning för att snabbt förbättra bönders position och bekämpa orättvis handelspraxis, säger Copa Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen i en kommentar.

I AMTF-rapporten föreslås fler åtgärder för att bönder lättare ska kunna hantera den avreglerade marknaden.

Bland annat ökad tillgång till finansiering, och bättre verktyg för riskhantering.

Enkäten ligger på EU-kommissionens hemsida. Än så länge finns den bara på engelska, men från fredag 25 augusti även på svenska.

Gör din röst hörd HÄR.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen