Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 30 juni 2017

EU-ministern hoppas att mjukt Brexit ska rädda svensk livsmedelsexport

Förhandlingarna om Brexit är igång och den svenska EU- och handelsministern Ann Linde är mer hoppfull än tidigare om att britternas utträde blir mjukt. Ett hårt Brexit skulle slå extra hårt mot svensk-brittisk handel med jordbruksprodukter och livsmedel, konstaterar hon.

 Ann Linde, EU- och handelsminister.
Ann Linde, EU- och handelsminister. FOTO: Johanna Norin

Efter bakslaget för konservativa Tories i valet nyligen hörs alltmer kritik mot det hårda Brexit som premiärminister Theresa May har förespråkat. Vilka möjligheter för ett mjukt Brexit ser du?

– Den dörren har öppnats. Theresa May var så oerhört stark i att hon ville ha ett hårt Brexit och lämna både den inre marknaden och tullunionen. Nu visar resultatet av det brittiska valet att den sidan som vill stanna och som vill ha ett mjukare Brexit kan få ett visst inflytande.

Vad spelar det för roll för den svenska handeln med Storbritannien?

– För livsmedelsindustrin skulle det vara särskilt positivt om det blir ett mjukt Brexit. Det är mycket bättre än ett hårt eftersom denna industri både är beroende av låg tull och av att ha gemensamma regler på den inre marknaden.

Brexit

Veckan före midsommar inleddes förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Först diskuteras rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien, och omvänt för britter i EU.

Därefter förhandlas notan för utträdet, övergångsregler och därefter ett framtida handelsavtal.

Den 29 mars 2019 lämnar Storbritannien EU.

Nyligen bjöd du in företrädare för den svenska livsmedelsbranschen till ett samtal om konsekvenserna av att britterna lämnar EU. Hur stor är omfattningen av denna handel som snart får nya spelregler?

– Det är inte småpotatis. Livsmedelsexporten till Storbritannien har ökat med 60 procent de senaste fem åren, och förra året bestod åtta procent av Sveriges hela export till Storbritannien av just livsmedel. Tullar skulle fördyra handeln. Brittiska importörer av svenska livsmedel skulle få betala 600 miljoner kronor i tull räknat på nivån av handeln i dag.

Vilka delar av livsmedelsbranschen påverkas mest av slopad tullfrihet?

– Områden som särskilt skulle drabbas är exempelvis mejerivaror, ägg och kött där tullen skulle uppgå till 50 procent. Tullkostnaderna för importen av brittiskt kött skulle öka med nästan 140 miljoner kronor, enligt Kommerskollegium.

När britterna lämnar EU förlorar Sverige en bundsförvant som har samma syn på vikten av frihandel och av att hålla EU-budgeten nere. Vad innebär detta för EUs jordbrukspolitik, Cap?

– Den tysk-franska axeln kommer verkligen att stärkas. Både Emmanuel Macron och Angela Merkel har sagt att de vill behålla samma nivå på EUs budget. Det skulle kunna innebära en höjd EU-avgift för oss, vilket vi inte är beredda att betala. Vi har sagt att när budgeten minskar med 13 procent till följd av att britterna lämnar så måste verksamheterna anpassas därefter. Dessutom har vi en annan syn på exempelvis jordbrukspolitiken än Tyskland och Frankrike.

– Men jag vill ändå här lägga in brasklappen, att det hade varit värre om valet i Frankrike hade lett till att Marine Le Pen vunnit. Hon vill ju lämna EU. Och det är bättre att diskutera sakfrågorna inom EU, även om vi kanske har olika syn.

Vill den svenska regeringen dra ned extra mycket på jordbrukspolitiken i den kommande budgeten?

– Vi har ju sagt att vi vill göra omprioriteringar i budgeten till förmån för forskning och utveckling, migration, säkerhet och klimatomställning. Och vi vill ju då dra ned på jordbruksstöd och regionalstöd.

Fakta

Ann Linde, EU- och handelsminister

Ålder: 55 år

Familj: Make och två barn

Bakgrund: Handläggare och politiskt sakkunnig i regeringskansliet i många år, internationell sekreterare för S, tidigare statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman.

Intressen: Träning och stor konsument av kultur, såväl konst, film som litteratur

LÄS MER: Brexitoro i bondeleden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen