Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 oktober 2018

EU-ministrar kritiska mot nya Cap: Kan bli krångligare

Reformen av Cap kan resultera i mer krångel för lantbrukarna. Trots alla löften om förenklingar och flexibilitet.

 Jordbrukskommissionär Phil Hogan.
Jordbrukskommissionär Phil Hogan. FOTO: Ann Lindén

EU-ländernas jordbruksministrar var delvis hårda i sin kritik då de vid måndagens möte i Luxemburg diskutera det lagförslag om jordbrukspolitiken efter 2020 som EU-kommissionen presenterade i juni.

Detaljstyrning

Att EU ska bestämma ”vad” och länderna ”hur” var löftet från jordbrukskommissionär Phil Hogan. Den allra mest kritiserade delen av Cap – den så kallade förgröningen – med detaljstyrda miljövillkor på lantbrukarna skulle han ta bort.

Att detta var en något överdriven beskrivning av EU-kommissionens vilja till flexibilitet har EUs jordbruksministrar nu hunnit konstatera. För exakt samma förgröningskrav har smugits in i det nya lagförslaget, fast under nytt namn. Nämligen som ”grundvillkor” som lantbrukare ska uppfylla för att inte riskera avdrag på stöden.

– Det är inte bra att vi i grundvillkoren har en massa detaljer som återkommer från förgröningen, konstaterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Kritik mot besparingar

Sverige menar att Bryssel bör ligga lågt i styrningen av sådant som växtföljder och krav på ekologiska fokusarealer.

Att EU håller en hög miljöambition är bra, ansåg många ministrar på mötet. Dock bör finansieringen för detta vara adekvat. Särskilt kritiserades EU-kommissionens prutning av 15 procent av finansieringen av landsbygdsprogrammet med just miljöstöden.

Avdrag för arbete

Som en följd av sparkrav efter Brexit vill EU-kommissionen även införa ett takbelopp för direktstöd om 100 000 euro för varje enskilt företag. Ett förslag som dock mildras rejält av möjligheten att ”dra av” kostnaderna för arbetskraft, inklusive bondens egna arbetstimmar. Detta gör att betydligt färre lantbrukare riskerar att slå i ”taket” än vad som först verkade vara fallet. Samtidigt är bondens ökade administration för redovisningen av arbetskostnader något som rimmar illa med att förenkla Cap.

Sverige varnar också för att strukturomvandlingen i jordbruket stoppas upp. Inte minst som en följd av de nya ”omfördelningsstöd” som ger höjda stöd till mindre gårdar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen