Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 17 september 2018

EU-parlamentet kräver stopp för glyfosat och neonikotinoider

EU-parlamentet kräver ett omedelbart stopp för växtskyddsmedel som kan vara skadliga för människors hälsa eller för pollinerande insekter.

 Jytte Guteland (S), ledamot i EU-parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.
Jytte Guteland (S), ledamot i EU-parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. FOTO: Ann Lindén

Parlamentet pekar indirekt ut sådana medel som varit föremål för en intensiv debatt inom EU de senaste åren. Det gäller bland annat neonikotinoider som ofta nämns som en av orsakerna till bidöden. Medel innehållande glyfosat totalförbjöds nyligen av Frankrike som därmed går längre än EU gjort.

Stora brister

I förra veckan ökade dock EU-parlamentet trycket på EU-kommissionen och medlemsländerna att agera mer resolut. Det skedde genom en omröstning om ett betänkande som granskat hur EU-länderna efterlever reglerna för växtskydd, och där man funnit stora brister.

Här riktas också strålkastarljuset mot ett annat omstritt växtskyddsmedel – glyfosat.

Agera blåslampa

Parlamentet bekräftar därmed att det kommer att agera blåslampa i EU:s fortsatta hantering av glyfosat, vars tillstånd EU-länderna efter en utdragen strid i december förra året förlängde till december 2022. EU-parlamentet har redan gått längre och krävt förbud från december 2022.

 EU-parlamentet kräver hårdare tag för att få bukt på bidöden.
EU-parlamentet kräver hårdare tag för att få bukt på bidöden. FOTO: Börje Försäter

Parlamentet ska nu skicka en resolution till EU-kommissionen med krav på agerande.

Tydlig signal

– Det är en tydlig signal till EU-kommissionen att växtskyddsmedel som innehåller ämnen som är hormonstörande, cancerframkallande eller som har allvarliga effekter på pollinerande insekter omedelbart ska förbjudas, framhåller den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jytte Guteland som är ledamot i parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

Viktigt att nuvarande reglerna efterlevs

Hon fortsätter:

– För närvarande tillåts vissa växtskyddsmedel i EU, fastän de innehåller ämnen som kan leda till sjukdomar som cancer och diabetes eller missbildningar och fertilitetsnedsättningar, konstaterar Jytte Guteland.

En nyckel till att få fram mer hållbara alternativ, är att de regler som EU redan har i förordningen om ”utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden” faktiskt efterlevs, är budskapet från EU-parlamentet.

LÄS MER: Frankrike förbjuder alla neonikotinoider

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen