Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 31 May

EU-parlamentet slår vakt om jordbruksbudget

Bevara EU:s jordbruksbudget men ge länderna större inflytande över stödreglerna. Det anser EU-parlamentet som i går gav klartecken för de stora dragen i 2021 års jordbruksreform.

 EU-parlamentet gav klartecken för nya Cap.
EU-parlamentet gav klartecken för nya Cap. FOTO: Ann Lindén

Därmed kan jordbrukskommissionär Phil Hogan känna stöd i ryggen då han i morgon fredag lägger fram det detaljerade lagförslaget om jordbrukspolitiken för 2021-2027. Ett förslag som han i sina huvuddrag lade fram i november och som sedan dess även fått uppbackning av en majoritet av EU-ländernas regeringar, däribland Sveriges.

Klarnar i morgon

Med 468 röster för och 123 röster emot antog parlamentet i går den rapport om det framtida Cap som skrivits av den italienske ledamoten Herbert Dorfmann, i den konservativa partigruppen EPP.

Varje EU-land bör få rätt att skräddarsy detaljerna i sina jordbruksstöd, men inom gemensamma EU-ramar, anser parlamentet som stödjer den Phil Hogans så kallade ”leveransmodell” med högre grad av målstyrning. Hur stor friheten i själva verket blir väntas klarna i morgon.

Kräver samma budget

Utformningen av Cap kommer att präglas av budgetkampen mellan EU-länderna om hur mycket pengar som ska avsättas till jordbruksstöden. Enligt EU-kommissionens budgetförslag förlorar Cap-budgeten 5 procent av sina medel. Här positionerar sig EU-parlamentet som en bevarande kraft och kräver att Cap får behålla en lika stor budget som idag.

Cap kvar

Att Cap, trots decentraliseringen, verkligen förblir en gemensam EU-politik är en stark signal som Dorfmann-rapporten ger. Det måste finnas mål, regler, verktyg och kontroller som följs av alla länderna.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen