Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 30 december 2020

EU tar strid mot svindeln med falskmärkta livsmedel

EUs jordbruksministrar kräver skärpta tag mot falskmärkning av livsmedel. Det omfattande fusket med honung utgör även ett hot mot pollineringen.

 Många honungsburkar som säljs inom EU, innehåller något annat än äkta vara. Nu tar man strid mot förfalskarligor.
Många honungsburkar som säljs inom EU, innehåller något annat än äkta vara. Nu tar man strid mot förfalskarligor. FOTO: Börje Försäter

Frågan om hur EU-länderna gemensamt ska kunna stoppa svindeln med livsmedel som inte innehåller det som förpackningen anger, diskuterades av EUs jordbruksministrar vid ett möte i Bryssel före jul.

Många miljarder förloras

Slutsatsen var att både EU och medlemsländerna måste agera mer kraftfullt än idag för att stoppa den ofta välorganiserade brottsligheten. Enligt en uppskattning går livsmedelsindustrin globalt sett miste om 300 miljarder kronor årligen som en följd av bedrägerierna.

I Sverige har Livsmedelsverket bland annat slagit larm om konsekvenserna av det omfattande fusket med falsk importerad honung. Något som riskerar att slå ut biodlare, och därmed även hotar pollineringen.

Falsk importerad honung

En europeisk rapport avslöjade för några år sedan att cirka 20 procent av den ”honung” som säljs inom EU i själva verket var något annat än äkta vara, eller så var ursprungsmärkning felaktig.

Analyser visade en omfattande inblandning av vanligt socker istället för den honung som bina producerar av blommornas nektar.

Kina pekas ut

Särskilt utpekat för att blanda in socker i honungen var Kina som står för hälften av EUs honungsimport.

Vad som krävs för att komma tillrätta med livsmedelsfusket är inte i första hand en ytterligare skärpning av lagstiftningen. Snarare handlar det om att prioritera kampen mot ligorna, var slutsatsen vid rådsmötet i Bryssel.

Krav om mer resurser

I förordningen om offentlig kontroll av livsmedel har EU redan satt ett effektivare vapen i myndigheternas händer. Men för att nå resultat måste livsmedelsfusket tas på samma allvar som annan gränsöverskridande ekonomisk brottslighet.

Jordbruksministrarna enades vid mötet om att lyfta frågan och riktade en uppmaning till både EU-kommissionen och medlemsländerna att avsätta större resurser i kampen mot livsmedelsbedrägerier.

Läs mer: Många honungsburkar falskmärkta visar rapport.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen