Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 mars

EU-Valet söker sin nya knorrdebatt

Saknad: Svensk EU-politiker med inriktning på jordbruk. Så kan de flesta partiernas nu spikade listor till EU-valet sammanfattas. Ändå ska 21 av dessa kandidater redan i höst fatta avgörande beslut om EUs nya jordbrukspolitik fram till 2027.

 Den glada svenska grisknorren fick intresset för bondefrågor att flamma upp i EU-valet 2014.
Den glada svenska grisknorren fick intresset för bondefrågor att flamma upp i EU-valet 2014. FOTO: Ann Lind n

Att bondenära frågor mycket väl kan bli valfläsk minns vi från 2014 då ”Den glada svenska grisknorren” till och med dominerade debatten inför valet till EU-parlamentet. Toppolitiker dök upp på var och varannan grisgård och Ebba Busch Thor syntes med en kulting i famnen på KDs valaffisch. Nästan alla partier ville knipa poäng på den svenska modellen för djuruppfödning.

Dödlig svinbakterie

Det fanns en dramatisk bakgrund i Danmarks utbrott av den dödliga svinbakterien MRSA, som spred paniken norrut och fick den svenska handeln att bojkotta danskt fläsk. ”Knorreffekten” höll i sig över valet och fick så många som fyra svenska partier att ta plats i EU-parlamentets jordbruksutskott. Ett rekord!

Flesta har lämnat

Där fanns ett tag Liberalernas Marit Paulsen som ordinarie ledamot. Där satt även Miljöpartisten Peter Eriksson, och Sverigedemokraten Peter Lundgren och Centerns Fredrick Federley som suppleanter. Federley är den ende som hållit distansen ut. Övriga partiet har lämnat jordbruksutskottet. När Eriksson utsågs till minister så valde hans MP-ersättare Jakop Dalunde att jobba med annat.

Nytt Valfläsk

I den smygande valupptakten 2019 sticker inte någon bondefråga ut.

Inte för att det saknas högaktuella ämnen. Vad som borde inspirera Sveriges EU-politiker till debatt är omgörningen av jordbrukspolitiken Cap, 2021. Beslutet rör EU-budgetens största post och två av samtidens verkliga ödesfrågor: Hur bönderna ska kunna mätta EUs befolkning och samtidigt bidra till klimatomställningen.

Svensk debatt steget efter

Här har EU-kommissionen ställt både hårda och detaljerade klimatkrav på bönderna. Något som väckt protester från EUs regeringar och som i de Gula Västarnas Frankrike bubblar som en valfråga.

Med dryga tre månader kvar till valet den 26 maj finns ännu chansen att den debatten sprider sig även till Sverige.

Läs mer: C och KDs valfläsk gav resultat i EU-valet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen