Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 1 juli 2019

”EU:s bönder diskrimineras av avtal med Sydamerika”

EU öppnar upp för ökad import av kött, socker och andra jordbruksvaror från Sydamerika i ett avtal som i helgen blev klart efter 20 år långa förhandlingar.

De europeiska böndernas organisation, Copa Cogeca, är besviken och hävdar att avtalet diskriminerar EU:s egna bönder, genom att släppa in mer kött som producerats med lägre krav än vad som ställs på EU-producenter.

 Trots att EU sänker jordbrukstullar så behålls ett visst skydd på kött och socker, framhåller EU:s handelskommissisonär Cecilia Malmström.
Trots att EU sänker jordbrukstullar så behålls ett visst skydd på kött och socker, framhåller EU:s handelskommissisonär Cecilia Malmström. FOTO: Johanna Norin

Det färska frihandelsavtalet med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay, som ingår i handelsblocket Mercosur, är det största som EU hittills slutit. Det har suttit hårt inne – inte minst på grund av långvarigt motstånd från EU:s jordbrukssektor som fruktat konkurrensen från Brasilien och Argentina som har starka offensiva intressen på EU-marknaden.

Höjer importkvoter

I och med avtalet kommer EU bland annat att höja importkvoter som gör en rad sydamerikanska jordbruksvaror billigare: nötkött, fågel- och griskött, äggprodukter, socker, etanol, apelsinjuice, snabbkaffe och ris.

99 000 ton nötkött

För nötkött säger avtalet att en tullreducerad kvot på 99 000 ton nötkött ska fasas in under fem år. Det är en större kvot än vad EU tidigare var beredd att erbjuda.

För köttet inom denna kvot sänks tullen till låga 7,5 procent, vilket stärker det sydamerikanska köttets konkurrenskraft ytterligare. Gällande socker och fågelkött öppnas en tullfri kvot på 180 000 ton vardera.

Antibiotikaanvändningen viktig faktor

Nötköttet förblev en av de sista svåra knutarna att lösa upp. Här har LRF bland annat tryckt på för att användandet av antibiotika i djuruppfödningen ska tas upp i förhandlingarna.

Men nötköttet vägde till slut lätt mot andra intressen. Copa Cogeca hävdar att EU-kommissionen har offrat den egna jordbrukssektorn för att vinna fördelar för EU:s tillverkningsindustri. Avtalet beräknas ge 4 miljarder euro per år i sänkta tullavgifter på bland annat bilar, maskinutrustning, kemikalier, läkemedel och kläder som exporteras till Mercosurområdet.

 Pekka Pesonen, generalsekreterare Copa Cogeca, är besviken över Mercosuravtalet, som han hävdar ökar på klyftan mellan kraven på EU:s bönder och vad som tolereras när det gäller Mercosurs producenter.
Pekka Pesonen, generalsekreterare Copa Cogeca, är besviken över Mercosuravtalet, som han hävdar ökar på klyftan mellan kraven på EU:s bönder och vad som tolereras när det gäller Mercosurs producenter. FOTO: Ann Lindén

EU tillåts också tävla om kontrakt i offentlig upphandling av IT, telekom och transporter.

Bolsonaro nöjd – Pesonen motsatsen

I ett pressmeddelande beklagar Copa Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen de eftergifter som EU gjort för att föra avtalet i hamn. Han konstaterar besviket att den brasilianske presidenten Bolsonaro har alla skäl att vara nöjd med sitt förhandlingsteam.

– För de europeiska böndernas del innebär avtalet ett avtal som vidgar klyftan mellan kraven på EU:s bönder och vad som tolereras när det gäller Mercosurs producenter.

Avtalet mellan EU och Mercosur innebär dock inte att det blir fritt fram för billig sydamerikansk köttimport. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (S) konstaterar att en del EU-länder uttryckt oro för sådant som kött och socker, men att EU ändå fortsatt skyddar dessa sektorer med tullar, utöver de öppnade kvoterna.

Malmström lugnar

– Vi har sett till att kött och socker fortsatt är skyddade sektorer, vi har bara öppnat lite grann, säger Cecilia Malmström i ett uttalande till Dagens Nyheter.

EU:s irländske jordbrukskommissionär Phil Hogan medgav också att många nötköttsbönder i EU, inklusive de irländska, känner oro inför den ökade konkurrensen.

Pesonen: ”Pandoras ask”

Men Phil Hogan framhöll också de exportmöjligheter för EU som öppnas på andra jordbruksområden såsom mejeriprodukter, vin och sprit, samt geografiskt ursprungsskyddade högkvalitativa livsmedel från EU.

Den beskrivningen håller Copa Cogecas Pekka Pesonen inte med om. Tvärtom kommer avtalet att öppna ”Pandoras ask” vad gäller import av sydamerikanska varor med lägre ställda krav till EU:s marknad, hävdar han.

Macron ställer krav

Copa Cogecas kritik står i skarp kontrast mot de lovord som de europeiska exportörernas organisation Business Europe, strör över handelsavtalet som är det största som EU hittills har slutit och som öppnar dörrar till en marknad med 266 miljoner konsumenter för europeiska varor och tjänster.

Innan avtalet kan träda i kraft måste det godkännas av både EU-parlamentet och alla berörda länder.

Skövling av regnskog

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att Frankrikes villkor för att godkänna avtalet är att Brasilien inte drar sig ur Parisavtalet om minskade utsläpp av växthusgaser, vilket Brasiliens president Jair Bolsonaro har hotat göra. Bolsonaro har sedan han tillträdde 1 januari i år konsekvent försökt gynna landets jordbruksexportörer via en rad beslut som upprört miljörörelsen, bland annat att öppna för skövling av stora områden med regnskog.

FAKTA: Största frihandelsavtalet

– Totalt berörs 773 miljoner människor av avtalet mellan EU och Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay (handelsblocket Mercosur).

– Frihandelsavtalet är det största som EU hittills har slutit och sänker tullarna för exporterande EU-företag med 4 miljarder euro per år, vilket kan jämföras med det avtal med Japan som EU slöt för två år sedan och som sänkte tullarna med 1 miljard euro.

– EU:s avtal med Kanada är ytterligare ett stort steg för att riva handelshinder som EU tagit på senare år. Däremot havererade EU:s försök att sluta ett omfattande frihandelsavtal med USA, TTIP-avtalet, då Donald Trump valdes till president.

– Initiativ har därefter tagits för att återuppta även dessa förhandlingar, men i mer begränsad form. EU vill hålla jordbruket utanför ett avtal med USA denna gång.

LÄS MER: LRF kräver att antibiotika tas upp i Mercosur-förhandlingar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen