Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 28 december 2018

EUs jägare ska utrota afrikansk svinpest

Efter ett mörkt 2018 mobiliserar EU nu jägarkåren för att stoppa spridningen av afrikansk svinpest. Målet är att utrota den fruktade sjukdomen i hela EU.

 Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda.
Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda. FOTO: Erika Chenais

Jägarna spelar en nyckelroll i att begränsa vildsvinsstammen och därmed förhindra spridningen av den dödliga sjukdomen, lyder budskapet från EUs hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis.

Möte i Tyskland

Den 30 januari kommer EU-kommissionen att träffa den europeiska jägarorganisationen ”European federation för hunting and conservation” (FACE) i tyska Dortmund. Vid mötet ska riktlinjer dras upp för jägarnas medverkan i att hejda smittspridningen.

– Målet är att kontrollera och utrota sjukdomen och det ger EU högsta prioritet, fastslår Vytenis Andriukaitis som själv åker till Dortmund för att samråda med jägarnas representanter.

Allvarligt ekonomiskt hot

Efter att ha vandrat vidare i Europa och i år drabbat Belgien framstår afrikansk svinpest som ett mycket allvarligt ekonomiskt hot mot EUs grisnäring, konstaterar EUs högste hälsoansvarige.

Det var vid ett av EU-kommissionen arrangerat möte i Bryssel strax före jul som jordbruks- och miljöministrar från EUs medlemsländer enades om att varje land ska anta särskilda nationella strategier för att effektivare kunna bekämpa afrikansk svinpest. Särskild vikt läggs här vid en ökad samordning, både mellan länderna och mellan olika sektorer som jordbruk, skog och miljö.

Minska stammen

En helt avgörande faktor i kampen mot smittspridningen är att den okontrollerade utbredningen av vildsvinsstammen hejdas. Stammens ska hållas nere, men utifrån nationella förutsättningar, enades ministrarna om. Lika viktigt är framtagandet av strategier i de EU-länder som hittills inte drabbats av afrikansk svinpest, betonade Vytenis Andriukaitis som vid nyår inleder sitt sista år som Litauens EU-kommissionär.

Som ett nästa steg i kampen mot afrikansk svinpest hoppas han på en EU-gemensam förvaltningsplan för vildsvinsstammen.

Snabb spridning sedan 2007

Afrikansk svinpest upptäcktes i Ryssland 2007 och spreds därifrån under 2014 vidare till Ukraina, Polen och Baltikum. Trots en ökad beredskap från EUs sida kom sjukdomen 2017 till Ungern, Tjeckien och Rumänien.

Efter det senaste utbrottet i Belgien i september 2018 stoppade några EU-länder importen av belgiskt fläskkött.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen