Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 11 september 2019

Federley: Woiciechowski kan bli EU-parlamentets offer

EU-parlamentet kan komma att offra den fiffelmisstänkte Janusz Wojciechowski, Polens kandidat till jobbet som ny jordbrukskommissionär. Den bedömningen gör parlamentarikern Fredrick Federley (C).

 Janusz Wojciechowski har placerat sig själv i skottgluggen, menar EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C.
Janusz Wojciechowski har placerat sig själv i skottgluggen, menar EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C.

Att Janusz Wojciechowski, 64, står under utredning av EU:s antibedrägeribyrå Olaf ligger honom väldigt mycket i fatet, konstaterar Fredrick Federley som är suppleant i jordbruksutskottet och tänker vara med då utskottet frågar ut den tilltänkte kommissionären.

”Väldigt tuff utfrågning”

– Det är en komplicerad person eftersom han är under utredning av Olaf som utreder ekonomiska oegentligheter. Och det tillsammans med hans partitillhörighet gör att känslan i parlamentet nu är att han kommer att få en väldigt, väldigt tuff utfrågning, säger Fredrick Federley till Land Lantbruk.

Det var på tisdagen som EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav vilka områden som EU-ländernas utsedda kandidater kommer att få ansvar för i den nya kommission som ska tillträda 1 november.

Utreds för reseutgifter

Som väntat tar Polen över jordbruksfrågorna, men att portföljen faktiskt hamnar hos den tidigare EU-parlamentarikern Janusz Wojciechowski är inte längre självklart. Detta efter att media avslöjat att han utreds för fusk med reseersättningar från tiden som parlamentariker.

Att polacken numera arbetar i EU:s revisionsrätt, som just granskar att EU:s pengar används på bästa sätt, gav avslöjandet ännu mer sprängkraft.

 Janusz Wojciechowski är alltmer ifrågasatt som nästa jordbrukskommissionär.
Janusz Wojciechowski är alltmer ifrågasatt som nästa jordbrukskommissionär.

Fredrick Federley bedömer att Janusz Wojciechowski är den som ligger mest risigt till av samtliga länders kandidater inför parlamentets grillningar som i regel leder till att åtminstone någon får underkänt.

I skottgluggen för många

– Vanligtvis är det ju så att parlamentet kräver ett offer. Och är man under utredning i Olaf då har man serverat sig själv som måltavla, på ett silverfat.

Att Janusz Wojciechowski dessutom företräder det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa, som är på kollisionskurs med EU i demokratifrågor, bäddar för en ovanligt laddad tre-fyra timmar lång utfrågning i jordbruksutskottet.

– Det krävs inget större politiskt snille för att förstå att han står i skottgluggen för väldigt många, konstaterar Fredrick Federley.

Har kunskap om jordbruk

Före avslöjandet om misstänkt fiffel bedömdes Janusz Wojciechowski ändå vara en relativt stark kandidat att efterträda irländaren Phil Hogan.

Under åren 2004–2016, då Janusz Wojciechowski var invald i EU-parlamentet, satt han själv i jordbruksutskottet.

Han har därmed den kunskap som krävs för att kunna svara på tekniskt komplicerade frågor om den förestående reformen av EU:s jordbrukspolitik Cap, vilken den nya kommissionären ska föra i hamn.

Engagemang för djurskydd

Fredrick Federley träffade Janusz Wojciechowski en del då denne ännu satt i jordbruksutskottet.

– Han har inte gjort jättemycket väsen av sig i parlamentet, men verkar helt klart ha ett engagemang för jordbruket. Han har också gjort en del jobb i djurskyddsfrågor.

Parlamentsutskottens utfrågningar av kandidaterna pågår från 30 september till 4 oktober.

I mitten av oktober ska EU-parlamentet rösta om godkännande av Ursula Von der Leyens kommission i sin helhet.

LÄS MER: Janusz Wojciechowski kandidat att ta över efter Phil Hogan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen