Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 september 2019

Omstridd polack kandidat till EU:s jordbrukskommissionär

Polacken Janusz Wojciechowski, 64, blev i dag, tisdag, officiell kandidat till EU:s jordbrukskommissionär. Men en utredning om fusk med reseersättningar sätter frågetecken kring toppjuristens utnämning.

 Polacken Janusz Wojciechowski, 64, blev i dag, tisdag, officiell kandidat till EU:s jordbrukskommissionär.
Polacken Janusz Wojciechowski, 64, blev i dag, tisdag, officiell kandidat till EU:s jordbrukskommissionär.

För att i november kunna efterträda irländaren Phil Hogan måste Janusz Wojciechowski först klara sig helskinnad genom den utfrågning i EU-parlamentet som snart väntar.

Efter avslöjanden om misstänkt ersättningsfusk pekas polacken nu i europeiska medier ut som möjlig hackkyckling i den väntande godkännandeproceduren där EU-parlamentet sällan tvekar att demonstrerar sin makt.

Tung portfölj polskt krav

Janusz Wojciechowski kom in sent i spelet om kommissionens toppjobb – och det efter en ovanlig förhistoria där Polens regering ställde krav om att få ett viktigt ansvarsområde i utbyte mot att godkänna tyskan Ursula von der Leyen som kommissionens ordförande.

När Ursula von der Leyen nyligen erbjöd Polen den tunga portfölj som innehåller EU:s jordbruks- och landsbygdspolitik blev den polska regeringen nöjd. Den ansåg sig även föranledd att byta ut den redan utsedde kandidaten till någon med mer kännedom om jordbruk.

Lång tid i EU-parlamentet

Sådan kunskap har Janusz Wojciechowski efter sina 12 år i EU-parlamentet jordbruksutskott under den sista tiden för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa, inom gruppen ECR där även Sverigedemokraterna ingår.

Bondenära frågor om animalieproduktion, djurrätt och ekologiskt jordbruk drev Janusz Wojciechowski i utskottet tills han 2016 i stället utsågs till representant i EU:s revisionsrätt.

Utreds av antibedrägeribyrån

Vad som den senaste tiden rest frågetecken kring Janusz Wojciechowskis chanser att faktiskt godkännas som kommissionär är avslöjanden i tyska Der Spiegel. Den höge juristen är själv misstänkt för fiffel och står under utredning av EU:s antibedrägeribyrå Olaf.

Det faktum att Janusz Wojciechowskis nuvarande jobb som EU-revisor går ut på att granska oegentligheter med EU-medel lär inte minska parlamentarikernas lust att grilla honom extra hårt under den utfrågning som alla kandidater måste genomgå.

Först därefter godkänner eller underkänner parlamentet Ursula von der Leyens kommission i sin helhet.

Hogan byter till handel

Till den nya EU-kommission som ska tillträda den 1 november kandiderar nuvarande jordbruksansvarige Phil Hogan i stället som handelskommissionär.

LÄS MER: Von der Leyen föreslår polack

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen