Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 september 2018

Förbud mot glyfosat stoppat i Frankrike

Det franska parlamentet går emot förslaget om att förbjuda växtskyddsmedlet glyfosat så snart som 2021. Beslutet är ett bakslag för presidenten Emmanuel Macron som nu får ge sig.

 Emanuel Macron, Frankrikes president, fick se sitt förslag skjutas i sank.
Emanuel Macron, Frankrikes president, fick se sitt förslag skjutas i sank. FOTO: imago stock

Det är för andra gången som den franska nationalsamlingen går emot presidenten Macrons planer om en snabbare nationell utfasning, och de bedöms därmed som lagda på is.

Läs mer: Skog: Var beredda på att fasa ut glyfosat

Förlorade även i EU

I höstas drev Emmanuel Macron även kravet om ett tidigt förbud av det omdiskuterade växtskyddsmedlet inom hela EU. Men också då förlorade han kampen mot EU-länder som vill gå långsammare fram. I stället förlängde EU tillståndet för glyfosat till i december 2022, varefter en omprövning ska ske.

Läs mer: EU-parlamentet kräver stopp för glyfosat och neonikotinoider

Genast efter EUs omröstning om glyfosat strax före jul förklarade Macron att han skulle sätta Frankrike på snabbspår. Något som drevs av den nu avgångne miljöministern Nicolas Hulot.

Jordbruksministern bromsar

Bland dem som hela tiden motsatt sig att Frankrike skulle gå snabbare fram än övriga EU, finns jordbruksministern Stéphane Travert som argumenterat att alternativa växtskyddsmedel måste finnas tillgängliga först.

Däremot har Frankrike gått före EU med beslutet att från september totalförbjuda växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoider, vilka förknippas med bidöden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen