Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 20 september 2017

Förslag om ökad livsmedelsproduktion saknas

Satsningarna på den gröna sektorn är för få i regeringen budgetproposition, menar LRF, som framför allt saknar uppföljningar av hur livsmedelsproduktionen i Sverige ska öka.

 LRF saknar åtgärden som ska stödja livsmedelsstrategin i budgeten.
LRF saknar åtgärden som ska stödja livsmedelsstrategin i budgeten.

Hur den svenska livsmedelsproduktionen ska kunna stimuleras ger regeringens budget för 2018 inga svar på. De skarpa förslag om skattelättnader och regelförenklingar som LRF har efterlyst lyser med sin frånvaro.

Trots att målet i den av riksdagen i somras antagna livsmedelsstrategin är just en generellt ökad produktion.

Saknar åtgärder

Inför budgeten har regeringen lagt pengar på bland annat ökat Norrlandsstöd, forskning på växtförädling och på ekologiskt. Men vad gäller skatter och regler som hämmar konkurrenskraften ligger regeringen lågt. Finansplanen innehåller inte ens ordet livsmedelsstrategi.

– Jag är positiv till det ökade stödet för jordbruket i norra Sverige och satsningen på ett växtförädlingscentrum. Men jag saknar konkreta åtgärder för att genomföra riksdagens beslutade livsmedelsstrategi, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF.

Hopp till prop

Förhoppningen står nu till den proposition om en sammanhållen politik för landsbygden som regeringen har lovat i vår.

Läs mer: 1,2 miljarder till landsbygden i höstens budget100 miljoner extra till Norrlandsstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen