Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 31 december 2019

Frankrike driver på om ursprungsmärkning

Frankrike går före övriga EU och ställer krav på ursprungsmärkning av både kött och mjölk – även då råvaran bara är ingrediens i förädlade livsmedel.

FOTO: Ann Lindén

Det franska försöket ses som ett pilotprojekt och kan bana väg för motsvarande omfattande märkning på EU-nivå. Något som också är kravet i det upprop, ett så kallat europeiskt medborgarinitiativ, som inleddes 2 oktober och där målet är att samla en miljon underskrifter.

Klart på annandagen

I julhelgen stod det klart att EU låter Frankrike gå före. Fram till mars 2020 kan landet ställa kravet att mjölk- och köttingredienser i sammansatta livsmedel ska vara ursprungsmärkta. Det tillkännagav det franska jordbruksdepartementet på annandag jul, efter att EU-kommissionen gett sitt godkännande till en fortsättning på det försök som Frankrike inledde 2016.

EU borde följa efter

Den franske jordbruksministern Didier Guillaume välkomnade EU-beslutet och passade samtidigt på att framföra landets ståndpunkt att hela EU borde följa efter.

– En harmoniserad ursprungsmärkning skulle göra det möjligt för alla europeiska konsumenter att kunna göra informerade val, kommenterade Didier Guillaume EU-beslutet.

Kontroversiellt krav

Kravet om obligatorisk ursprungsmärkning ned till ingrediensnivå betraktas dock av flera EU-länder som kontroversiellt.

Flera EU-länder menar fortfarande att så detaljerade krav kan strida mot principen om fri rörlighet på EUs inre marknad, något som framgår av en sammanfattning av diskussionen i EUs ständiga kommitté för livsmedel och djurhälsa i oktober. Ett dokument som nyhetstjänsten Agra Europé har tagit del av.

Andra länder ställde sig i kommittén bakom Frankrikes initiativ att driva frågan framåt.

Successivt skärpta EU-krav

EU har successivt utökat kraven på att livsmedel ska ursprungsmärkas, men hittills har lagen huvudsakligen tagit sikte på råvaror. Exempel är den obligatoriska märkningen av kött från nöt, gris, lamm, get, fågel och ägg.

I kölvattnet på EUs så kallade hästköttskandal 2013 fördes en livlig debatt om att utsträcka kravet om ursprungsangivelse till ingredienser i färdigmat, men den gången avslog EU-kommissionen kravet som alltför långtgående och svårkontrollerat.

LÄS MER: Matens ursprung oklart i många kommuner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen