Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 19 juni 2019

Frankrike vägrar dra ned på jordbruksstöden

Frankrike sade blankt nej till att minska EU:s jordbruksbudget, vid tisdagens ministermöte i Luxemburg.

 Den franske presidenten Emmanuel Macron slår hårt vakt om Cap-budgeten. Rör inte jordbruksstöden var också det franska budskapet vid tisdagens rådsmöte.
Den franske presidenten Emmanuel Macron slår hårt vakt om Cap-budgeten. Rör inte jordbruksstöden var också det franska budskapet vid tisdagens rådsmöte. FOTO: Splash News

Pengarna blir knäckfrågan inför höstens beslut om en ny jordbrukspolitik, spår landsbygdsminister Jennie Nilsson.

– Det är uppenbart att länderna har väldigt olika bild av hur mycket pengar som ska finnas i systemet, konstaterade Jennie Nilsson efter att Rumänien vid sitt sista jordbruksråd som EU-ordförande inte kunnat ena länderna om Cap.

Finland tar över EU-klubban

I juli tar Finland över EUs ordförandeklubba och den tuffa uppgiften att försöka lösa upp Cap-knuten före årets slut. Första ska dock EU-länderna fatta beslut om EUs totala budget för åren 2021 – 2027.

Att EU ska höja miljöambitionen i Cap och samtidigt hålla igen på budgeten är vad EU-kommissionen föreslog för ett år sedan. Denna princip för stöd av reformivrande länder som Sverige.

Många länder värnar Cap

Att åtskilliga EU-länder drar åt motsatt håll har dock tydligt framgått under vårens jordbruksråd. Om miljö- och klimatambitionerna ska höjas så bygger det på att mer pengar ges till Cap, är deras ståndpunkt. Ungefär samma länder vill dessutom satsa mer på sådana traditionella jordbruksstöd som är kopplade till bestämda typer av produktion. Något som Sverige motsätter sig.

Sverige vill fasa ut kopplade stöd

– Vi vill fasa ut de kopplade stöden och är bekymrade över att många länder nu lyfter förslag som skulle innebära en ökning av dessa, kommenterar Jennie Nilsson.

Vid den förra jordbruksreformen, 2015, valde dock även Sverige att koppla det så kallade nötkreatursstödet för att stödja lönsamheten i mjölk och nötköttsproduktion.

Vad innebär regeringens motstånd mot kopplade stöd i denna Cap-förhandling för nötkreatursstödets framtid i Sverige?

– Vi vill fasa ut de kopplade stöden, men vi driver inte i nuläget att de ska avvecklas här och nu. Vår generella invändning mot kopplade stöd har att göra med synen på EU-budgeten, svarar Jennie Nilsson.

LÄS MER: Försenat Cap kräver övergångsregler

Relaterade artiklar

Till toppen