Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 28 september 2018

Fredrick Federley manar EU att agera mot svinpest

EU-parlamentarikern Fredrick Federly, (C) manar EU att agera mot spridningen av afrikansk svinpest, som kan bli en mardröm för grisuppfödningen i hela EU.

 Fredrick Federley, (C), manar EU att agera mot spridningen av afrikansk svinpest.
Fredrick Federley, (C), manar EU att agera mot spridningen av afrikansk svinpest. FOTO: Gunilla Ander

Han vädjade på torsdagen till EUs ordförandeland Österrike att ta hotet på större allvar.

För att stoppa den snabba spridningen av sjukdomen, mot vilken det inte finns något vaccin, krävs det mycket mer än de 12 miljoner kronor som EU har gett till bland annat Rumänien.

Läs mer: Panikslakt av grisar i Rumänien

Uppmanade till initiativ

Det framhåller Federley som är EU-parlamentets förhandlare i lagförslag som för djurhälsa. Han riktade på torsdagen en uppmaning till Österrikes hållbarhetsminister Elisabeth Köstinger att ta initiativ för bättre samordning länderna emellan.

I en kommentar till Land Lantbruk ger Federley exempel på åtgärder som borde sättas in. Länderna behöver exempelvis skjuta mer vildsvin.

Läs mer: Tyskland inför vildsvinsjakt året runt

Certifierade importer

För att hejda spridningen vid nationsgränser vill Federley se fler åtgärder i stil med de stängsel som Danmark uppför vid sin södra landgräns.

– Importer bör vara certifierade som svinpestfria för att komma in till Sverige, föreslår Fredrick Federley.

Läs mer: Stopp för vildsvin vid dansk-tyska gränsen

  • ”Agera koordinerat”

Den afrikanska svinpesten kan bli riktigt obehaglig även i Sverige.

– Vi har redan sett vad den har ställt till med runt om i Europa. Därför måste vi se till att agera på bred och koordinerad front. EUs medlemsländer kan inte sitta på sina egna kammare, säger Fredrick Federley.

Finns i flera länder

Sjukdomen har än så länge brutit ut i Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Italien, Rumänien, Tjeckien, Bulgarien och Belgien.

I början av september fick 140 000 avlivas i Rumänien och nu har sjukdomen även kommit till Belgien – där 4 000 tamgrisar har slaktats.

Läs mer: Afrikansk svinpest i Belgien

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen