Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 28 november 2017

Glyfosat skapar spricka på högsta politiska nivå

EU-beslutet att förlänga glyfosat i fem år har orsakat strid på högsta politiska nivå. Frankrikes president Macron tänker strunta i EU och förbjuda glyfosat senast om tre år.

 Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och miljöminister Barbara Hendricks diskuterar med högt tonläge.
Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och miljöminister Barbara Hendricks diskuterar med högt tonläge. FOTO: Mostphotos/IBL bildbyrån

Att EU-länderna i går, måndag, lyckades nå en kompromiss om det omstridda växtskyddsmedlet stoppar inte Frankrikes planer att gå snabbare fram med ett nationellt förbud. Det försäkrade Emmanuel Macron direkt efter omröstningen på Twitter.

”Så snart som alternativ finns, eller senast inom tre år” ska glyfosat fasas ut, lovade presidenten.

Mindre bråttom

Den franske jordbruksministern Stéphane Travert, har uppenbart mindre bråttom att förbjuda EUs mest sålda växtskyddsmedel, och förklarade sig i går nöjd med EU-kompromissen. Detta trots att Frankrike har gått i spetsen för motståndet och just lagt sin röst för ett nej till ett förlängt tillstånd med fem år.

Körde över

I Tyskland rasar svekdebatten inom regeringen sedan förbundskansler Angela Merkel, CDU, och jordbruksministern Christian Schmidt, CSU, kört över den socialdemokratiska miljöministern Barbara Hendricks. Det blev den tungt vägande tyska rösten för en förlängning av tillståndet för glyfosat som i går avgjorde omröstningen.

Splittrad regering

Vid tidigare omröstningar om glyfosat har splittringen inom regeringen lett till att Tyskland lagt ned sin röst. Så sent som i går morse ska miljöminister Hendricks ha ringt upp jordbruksminister Schmidt för att förklara att hon inte kunde ställa upp på ett förlängt tillstånd.

– Man kan inte bete sig så här om man vill bygga förtroende, uttalade sig Barbara Hendricks i medier efter att hennes protest klingat ohörd och Tyskland ställt sig bakom en förlängning av tillståndet vid kommitté-mötet i Bryssel.

Detta tolkas nu i Tyskland som att Angela Merkel kan vänta fler problem i försöken att sy ihop en ny koalitionsregering mellan CDU, CSU och socialdemokraterna.

LÄS MER: Otippade beslutet – Fem års förlängning för glyfosat”Förlängning bra, men kort”

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen