Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 september 2017

Glyfosat splittrar EU – tyska valet kan avgöra framtiden

Ska glyfosat förbjudas i hela EU eller få fortsatt förlängt tillstånd? Frågan kan i praktiken avgöras av det tyska valet i dag, söndag. Den tyska miljöministern vill förbjuda världens mest använda ogräsmedel, men förbundskansler Angela Merkel vill ha det kvar.

EUs splittring i den infekterade striden om glyfosat yttrar sig också som en djup spricka i den sittande tyska regeringen – en koalition mellan Angela Merkels konservativa CDU och miljöministern Barbara Hendricks socialdemokratiska SPD.

Utgången av det tyska valet är därför också avgörande för om EUs bönder ska få fortsätta att använda det storsäljande växtskyddsmedlet glyfosat, som är verksam substans i bland annat preparatet Roundup. Under 2016 svarade glyfosat för drygt hälften av alla sålda ogräsmedel i Sverige, i ton mätt.

Frankrike kommer rösta nej

Frankrike har gått ut och förklarat att man i höst kommer att rösta nej till att ge glyfosat godkänt i ytterligare tio år, vilket är vad EU-kommissionen föreslår.

Tysklands röst väger alltså tung, men hittills har landet till följd av regeringens inre konflikt vägrat att bekänna färg. I juni förra året lade Tyskland ned sin röst då EU-länderna skulle ta ställning till att ge glyfosat tillfälligt förlängt.

FAKTA: Glyfosat i Sverige

I Sverige såldes förra året 660 ton av ogräsmedlet glyfosat.

Det är 51 procent av samtliga sålda ogräsmedel, 1289 ton.

Totalt såldes 1570 ton växtskyddsmedel i Sverige 2016, det innefattar både ogräsmedel och pesticider mot skadedjur. Glyfosat utgör alltså 42 procent av de sålda växtskyddsmedlen.

Miljöministern Barbara Hendricks gick i samma veva ändå ut offentligt med sin uppfattning om ogräsmedlets risker.

– Det är bevisat att glyfosat har en negativ inverkan på miljön, och det behöver man ta hänsyn till vid ett godkännande, hävdade Barbara Hendricks i ett uttalande till Reuters.

Den tyske jordbruksministern Christian Schmidt, från CDUs konservativa systerparti CSU, lät däremot förstå att han ville ge glyfosat fortsatt godkänt.

BAKGRUND: Turerna kring glyfosat i korthet

2015: WHOs cancerforskningsinstitut IARC slår larm om att glyfosat kan orsaka en viss form av cancer. EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, kom dock fram till en annan uppfattning.

2016: EU-kommissionen föreslog flera gånger att glyfosat ska få godkänt. Först i 15 år och därefter i 9 år. EU-länderna är oeniga och kan varken bilda majoritet för eller emot.

Juni 2016: Kommissionen beslutar om tillfälligt förlängt i månader.

15 juni 2017: EUs kemimyndighet ECHA säger i sin utvärdering att glyfosat inte är cancerframkallande. EU-kommissionen vill förlänga användningen i 10 år.

5-6 oktober 2017: EU-ländernas första nya chans att fatta beslut, men det senaste beskedet är att avgörandet skjuts upp.

15 december 2017: Tillståndet för att använda glyfosay löper ut.

På söndag avgör de tyska väljarna indirekt vilken glyfosatpolitik som deras regering ska driva i fortsättningen. Angela Merkel är i solklar ledning, men tros ändå inte kunna bilda egen majoritet ihop med CSU.

EU-länderna har åter bråttom att fatta beslut. Efter att EUs kemimyndighet ECHA i somras kom fram till att glyfosat inte är cancerframkallande, fick medlet klartecken för fortsatt förlängd användning till 15 december. Sedan går alltså tillståndet ut.

Bidrog till dödläge

Tysklands nedlagda röst bidrog förra året till ett dödläge där EU-länderna inte alls kunde enas. I stället var det EU-kommissionen som i sista stund grep in och gav medlet tillfälligt förlängt.

Vad som ökar dramatiken inför höstens avgöranden är att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker denna gång kräver att alla 28 EU-länderna faktiskt tar ställning. Senast var det sex länder, förutom Tyskland, som lade ned rösterna i det känsliga ärendet och därmed i praktiken gömde sig bakom kommissionen.

Hur Sverige ställer sig är ännu inte avgjort, enligt uppgift från Kemikalieinspektionen till Land Lantbruk.

FAKTA: Tidigare omröstning

Så här röstade EU-länderna om glyfosat senast, i juni 2016:

Nej tlll förlängt tillstånd: Frankrike och Malta.

Avstod från att rösta: Tyskland, Italien, Belgien, Grekland, Österrike, Portugal, Luxemburg.

Övriga länder, däribland Sverige, röstade ja.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen