Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 22 februari 2019

Gula västarna har fått Frankrike att dra lans för Cap

Efter de gula västarnas uppror har den franske presidenten gjort en kovändning om EUs jordbruksstöd. Emmanuel Macron signalerar nu rött ljus till förslaget att kraftigt dra ned på Cap-budgeten från 2021.

 EU-ambassadör Lars Danielsson.
EU-ambassadör Lars Danielsson. FOTO: Sveriges EU-representation

Det konstaterar Sveriges EU-ambassadör i Bryssel, Lars Danielsson i en intervju med Land Lantbruk. Att Emmanuel Macron nu så tydligt försvarar EUs jordbrukspolitik, Cap, förändrar i ett slag styrkeförhållandet mellan EUs medlemsländer i kampen om EUs nästa långtidsbudget som ska avgöras mot årets slut.

På spel står EU-kommissionens förslag att skära i jordbruksutgifterna under åren 2021-2027 som en följd av Brexit. Både som andel av EU-budgeten och i euro räknat. Så mycket som 12 procent av stöden till bönderna i de kvarvarande 27 EU-länderna kan försvinna, när beloppen justeras för inflation.

Sveriges hopp

Den svenska regeringen vill dock skära mer i Cap och hade hoppats på Emmanuel Macrons hjälp.

– Tidigare gav fransmännen ganska lovande signaler om reformvilja. Det märker man inte mycket av idag. Det är en förskjutning som alla här kan se, säger Lars Danielsson, som är den svenska regeringens högste representant i Bryssel.

Han ska försvara regeringens linje att den svenska EU-avgiften inte får öka från 2021, och att Cap-och regionalpolitiken istället bör dras ned.

Tuff utmaning

Två omständigheter försvårar hans uppgift: att budgethöken Storbritannien inte längre står vid Sveriges sida och att Frankrike gått in i sin gamla roll som svuren motståndare till att skära i Cap.

Lars Danielsson liknar den omvände Emmanuel Macron vid den tidigare presidenten Jacques Chirac som med alla medel slogs för de franska böndernas intressen i EU.

Rör inte min kompis Cap

– Emmanuel Macron låter som Jacques Chirac. Rör inte min kompis jordbrukspolitiken, icke en cent mindre till franska bönder är budskapet.

Lars Danielsson ser ett tydligt samband mellan Emmanuel Macrons nygamla franska retorik och de gula västarnas upptrappade protest mot regeringens förslag att höja skatten på bensin och diesel. De regelrätta gatuprotesterna har fortsatt efter regeringens skattereträtt och underminerar presidentens position inför vårens EU-val.

Ingen bondeprotest

De gula västarnas uppror är inte en bondeprotest, men Emmanuel Macron vill undvika att även lantbrukarna ger sig ut på gatorna med traktorer, tror Danielsson.

– Det finns hos de gula västarna ett element av att landsbygdens folk känner sig förfördelat. Och det är väl i ljuset av detta som Emmanuel Macron vill visa att han står stadigt på de franska böndernas sida när det gäller jordbrukspolitiken.

Hänger på Tyskland

Med britterna borta ur bilden hänger utgången av EUs budgetstrid mer än någonsin på Tyskland. EUs största nettobidragsgivare riskerar att få betala en stor del av det budgethål på 12-13 miljarder euro som britterna lämnar efter sig. Brexit-notan landar även på Sverige som riskerar en höjning av EU-avgiften med 40 procent, vilket statsminister Stefan Löfven lovat ”inte kommer att ske”. Lars Danielsson hoppas nu på Tyskland som vapendragare.

Angela Merkel har visserligen gått ut och lugnat sina tyska bönder när de protesterat mot EU-kommissionens nedskärningar. Hon har i medierna sagt att EU tvärtom behöver satsa mer på Cap, nu när kraven på böndernas miljöinsats ska höjas.

Glada över tuffa svenskar

– Angela Merkels uttalanden kan tolkas som att hon vill lätta på plånboken. Men när jag lyssnar på de tyska förhandlarna så skiljer de sig inte mycket från de svenska. Och de är jätteglada när vi svenskar är ganska tuffa.

EUs kraftfält ser alltså annorlunda ut än då EU-länderna senast gjorde upp om sjuårsbudgeten. Vad betyder detta sammantaget för det framtida Cap?

– Jag tror att förutsättningarna för att radikalt minska jordbrukspolitikens andel av budgeten är ganska liten den här gången. För vi vet ju att det finns ett stort antal länder för vilka jordbrukspolitiken är viktig.

Fakta: Lars Danielsson

Ålder 65 år.

Bakgrund: Diplomat och ämbetsman. Statssekreterare åt Göran Persson. Därefter bland annat ambassadör i Sydkorea och Tyskland. EU-ambassadör sedan november 2016. Sveriges företrädare i Coreper, Ständiga representanternas kommitté, som bereder ämnen innan de tas upp av ministrarna på rådsmöten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen