Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 maj 2019

Gunilla Ander: ”Ett ödesval för svenska lantbrukare”

Som ett ödesval för hela EU-projektet beskrivs valet till EU-parlamentet den 26 maj. Att svenska lantbrukare i hög grad berörs av den stundande kraftmätningen mellan EU-vänliga och EU-skeptiska partier är lika sant.

 EU-parlamentet i Bryssel.
EU-parlamentet i Bryssel. FOTO: Ann Lindén

En av valets stridslinjer skär just genom den gemensamma jordbrukspolitiken, Cap.

Nationell politik

Att Cap bör skrotas eller drastiskt minska för att i stället ge plats åt en nationell politik, är krav som EU-kritiska V och SD lyfter fram i valrörelsen. Att jordbruksstöden sänks, så att Sverige kanske kommer undan en höjd EU-avgift är samtidigt vad flera EU-vänliga partier för fram. Medan andra ser delar av Cap som de vill försvara och utveckla.

Tar beslut om nya Cap

Det är en inflytelserik samling politiker som har svarat på Land Lantbruks enkät inför EU-valet. För redan i höst ska de nyvalda EU-parlamentarikerna fatta avgörande beslut om hur EU:s jordbrukspolitik Cap ska reformeras från 2021.

Extra stöd för mervärden

Här har EU-kommissionen lagt förslag om att Cap ska premiera sådant som svenska bönder länge har varit bra på, som att producera livsmedel med extra hög djuromsorg. Chansen finns nu att bönderna även kan belönas för detta med extra ersättning. Så som åtskilliga svenska politiker sagt att de tycker är rimligt.

Viktiga besked

Men i svallvågorna efter Brexit har EU:s jordbrukspolitik ändå fortsatt att ifrågasättas i svensk politisk debatt, och i ett högre tonläge än på länge.

Inför EU-valet känner Land Lantbruk kandidater från nio partier på pulsen. Deras besked till alla som verkar inom de gröna näringarna är viktigare än inför något tidigare EU-val.

LÄS MER: Ministern spår lång infasning av CapLÄS MER: Sänkta jordbruksstöd i nya Cap

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen