Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 maj 2019

Halverat matsvinn med nytt mätverktyg

EU tar krafttag mot matsvinnet. Med hjälp av ett nytt mätverktyg ska livsmedelsindustrin medverka till att halvera svinnet till 2030.

 Jyrki Katainen, EU-kommissionens vice ordförande.
Jyrki Katainen, EU-kommissionens vice ordförande. FOTO: Ann Lindén

Enligt en grov beräkning förstörs 88 miljoner ton livsmedel inom EU varje år, till ett beräknat värde av 143 miljarder euro. Alltså så mycket som 20 procent av produktionen. Men nu ska det bli verkstad av många års diskussioner att vända utvecklingen.

Avgörande steg

Att EU-kommissionen lanserar en metod att mäta livsmedelsvinnet längs kedjan är ett avgörande steg, enligt EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen.

Utan ett gemensamt mätverktyg har det inte gått att beräkna framstegen mot det mål som EU redan har antagit: att halvera matsvinnet fram till 2030.

Läs mer: Stort grönsaks- och fruktsvinn i EU

Industrin måste medverka

På måndagen presenterade Jyrki Katainen detta verktyg som ganska snart ska kunna sättas i händerna på industrin. Han riktade sig direkt till livsmedelsföretagen och underströk att han räknar med deras aktiva medverkan att beräkna matsvinn och rapportera in. Något som kommer att gynna företagen själva ekonomiskt, underströk den finske kommissionären.

Gården hamnar utanför

– För att det ska vara möjligt att införa effektiva nationella program mot matsvinnet och verka för en cirkulär produktion, så måste vi få svar på frågor som var, vad, hur mycket och varför vi förlorar livsmedelsresurser, sade Katainen.

Den gemensamma mätmetoden omfattar dock inte de förluster av livsmedel som görs redan på gårdsnivå, vilket har mötts med viss besvikelse.

Behandlas i juli

EU-kommissionens förslag finns i en så kallade ”delegerad akt” som bara behöver granskas av EU-parlamentet och rådet för att kunna träda i kraft. Detta kommer att kunna ske med start i juli, då det nyvalda EU-parlamentet samlas, bedömer EU-kommissionen.

Läs mer: Bröder samarbetar om att minska matsvinnet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen